India taasavab koroonajuhtude kasvule vaatamata Taj Mahali

Copy
Näomaskides turistid Agras Taj Mahali juures.
Näomaskides turistid Agras Taj Mahali juures. Foto: AFP / Scanpix

Kuulus Taj Mahali mausoleumikompleks taasavatakse alates esmaspäevast külastajatele; tegemist on sümboolse žestiga naasta endise normaalsuse juurde, ehkki Indias on jõuliselt suurenenud koroonaviirusse nakatunute arv.

India on hetkel koroonajuhtumite arvu järgi Ühendriikide järel teisel kohal ja surmajuhtude arvestuses USA ja Brasiilia järel kolmandal kohal.

Enam kui 1,3 miljardi inimesega India, kus asuvad maailma enimülerahvastatud linnad, on tuvastanud kokku üle 5,4 miljoni nakkusjuhu. Iga päevaga lisandub ametlikel andmetel umbes 100 000 uut nakatumist ning üle 1000 uue surmajuhu.

Pärast karme liikumispiiranguid, mis kehtestati märtsis ning mis andsid hävitava hoobi kümnetele miljonitele inimestele, ei ole peaminister Narendra Modi enam samavõrd aldis uusi piiranguid kehtestama ja sellega mitmeid riike kopeerima liikumise ja tegevuse piiramisel.

Selle asemel on tema valitsus viimastel kuudel vähendanud piiranguid, muuhulgas paljudele rongiliinidele, siselendudele, turgudele ja restoranidele ning nüüd siis ka rahvusliku aarde, Taj Mahali, külastamisele.

Maailmakuulus valgest marmorist mausoleum New Delhist lõunas asuvas Agra linnas on India vaieldamatult kõige populaarsem turistide külastuskoht. Tavaliselt külastab Taj Mahali seitse miljoni turisti aastast, ent koroonaviiruse tõttu on muuseum suletud alates märtsist.

Ametnike sõnul hakatakse taasavatud mausoleumis jälgima ja järgima karme sotsiaalse distantseerumise reegleid. Igapäevast külastajate koguarvu vähendatakse neli korda, 5000 inimeseni.

Pileteid Taj Mahali on võimalik osta vaid internetist eelbroneeringu teel.

Taj Mahal on haudehitis, mille India suurmogul Džahan laskis 17. sajandil ehitada oma abikaasa Arjumand Bano Begumi mälestuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles