Trump lubas esitada ülemkohtu kandidaadi juba nädala lõpuks (1)

Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: Tom Brenner/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump lubas esitada kandidaadi lahkunud ülemkohtu kohtuniku Ruth Bader Ginsburgi asemele juba selle nädala lõpuks.

«Ma teen selle teatavaks kas reedel või laupäeval ja siis algab töö, kuid loodetavasti ei ole seda tööd liiga palju,» märkis Trump Fox Newsile.

Presidendi sõnul tahab ta oodata, kuni Ginsburgi mälestusteenistus ja ärasaatmine on läbi.

Trump eitas, et vabariiklaste kontrollitud senat peaks ootama kandidaadi üle hääletamisega kuni 3. novembri presidendivalimised on peetud.

«Lõplik hääletus peaks toimuma enne valimisi. Meil on selleks piisavalt aega,» lausus Trump.

Demokraatide kandidaat Joe Biden on kutsunud üles ülemkohtu kandidaadi nimetamisega ootama kuni presidendivalimised on peetud.

Ruth Bader Ginsburgi mälestusüritus Washingtonis.
Ruth Bader Ginsburgi mälestusüritus Washingtonis. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Enne arvatavasti tasavägiseks ja pingeliseks kujunevaid valimisi on ülemkohtus liberaalsete ja konservatiivsete kohtunike kaalukauss 4-4. Võimalik, et eriti tasavägise või vaidlustatud hääletustulemuse korral otsustab presidendivalimiste tulemuse ülemkohus. «Me ei taha viiki,» märkis Trump.

President kinnitas, et tema kandidaatide nimekirja tipus on kaks naist - Amy Coney Barrett ja Barbara Lagoa, neist viimane hispaaniakeelset päritolu kohtunik valimiste võtmeosariigist Floridast.

Trump eitas väiteid nagu olnuks Ginsburgi viimane soov see, et tema kohta ei täidetaks enne tulevaid valimisi. «Ma ei tea, et ta seda ütles,» märkis Trump. «See on õhust võetud.»

Trumpi häälekas oponent Ginsburg suri reedel 87 aasta vanuselt. Tema surm annab presidendile võimaluse kallutada üheksaliikmelise ülemkohtu pink lähikümnenditeks kindlalt paremale. Konservatiivid saaksid seal 6-3 enamuse. 

«Me tahame protsessi austada ja protsess hakkab liikuma, ma arvan, et see hakkab õigupoolest liikuma üsna kiiresti,» märkis nädalavahetusel Trump. 

Praegu on ülemkohtusse jäänud vaid kaks naist – Elena Kagan ja Sonia Sotomayor, kes mõlemad on endise presidendi Barack Obama nimetatud progressiivsed. 

Trump rääkis ajakirjanikele oma kavatsusest valida Ginsburgile naissoost asendaja.

«Ma arvan, et võin öelda, et see võib olla naine. Kui keegi küsiks minult praegu, siis ma ütleksin, et esikohal on naine. Jah, ma ütleks, et naise valimine oleks kindlasti kohane,» lisas ta. 

Mõõdukas vabariiklasest senaator Susan Collins ütles laupäeval, et ameeriklaste suhtes oleks õiglane, kui uue kohtuniku nimetaks novembrikuiste presidendivalimiste võitja. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles