Leedu minister: koroonavaktsiini ostuga kaasnevad riskid

BNS
Copy
Vaktsiin.
Vaktsiin. Foto: Pm

Leedu valitsus langetab otsuseid koroonavaktsiini ostmise osas, kuid ostude plaanimisega kaasneb palju riske, ütles esmaspäeval tervishoiuminister Aurelijus Veryga.

President Gitanas Nausėda kantselei keeldus korraldamast vaktsiiniostuga seoses riigikaitsenõukogu istungit.

«Valitsus langetab kindlasti otsuseid vaktsiinide ostmise osas, seda enam, et see hõlmab teatud finantskohustusi. Riigikaitsenõukogu otsused oleksid olnud olemuselt soovituslikud,» ütles Veryga.

Euroopa Komisjon on sõlminud eelostulepingu Briti-Rootsi ravimifirmaga AstraZeneca, mis on ootuste järgi üks esimesi firmasid, kes koroonavaktsiini tootma hakkab.

Liikmesriigid saavad lepingust taanduda, kuid Leedu on otsustanud seda mitte teha, rääkis Veryga.

Lepingu järgi jaotatakse vaktsiini doosid liikmesriikide vahel proportsionaalselt lähtudes rahvastikust.

«Me peaksime otsustama, kas vaktsiinide hankimist mitmekesistada, või seadma mingid proportsioonid, või otsustama osaleda kõigi vaktsiinide hangetes – neid on praegu seitse,» ütles minister.

«On palju riske. Teoreetiliselt on võimalik, et kõik need vaktsiinid kiidetakse tõhusana heaks ja siis me peaks need kõik ostma,» märkis ta. «Kui me keeldume vaktsiini ostmast ja see osutub tõhusaks, siis meil ei ole tõhusat vaktsiini.»

Riik võib lõpuks osta rohkem doose, kui rahvastikul vaja läheb, ja siis otsustama, mis ülejäägiga peale hakata, ütles Veryga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles