USA süüdistab tiibetlasest politseinikku spionaažis Pekingi kasuks

Copy
New Yorgi politseiauto ja politseinik sündmuskohal (pilt on illustreeriv).
New Yorgi politseiauto ja politseinik sündmuskohal (pilt on illustreeriv). Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA võimud esitasid tiibetlasest New Yorgi politseinikule spionaažisüüdistuse, mille kohaselt kogus mees linna tiibetlaste kogukonnas teavet ja edastas seda Hiina valitsusele.

Queensi linnaosa politseijaoskonnas tegutsenud politseinik sai suuniseid Hiina konsulaadist New Yorgis, selgub esmaspäeval avaldatud kohtumaterjalidest.

Oma sidemete kaudu tiibetlaste kogukonnaga õnnestus tänaseks 33-aastasel mehel koguda vahemikus 2018-2020 teavet kogukonna tegevuse kohta ning tuvastas Hiinale ka võimalikke allikaid, keda värvata.

Süüdistuse kohaselt lubas mees, kes on ühtlasi ka USA armee reservohvitser, Hiina konsulaadi töötajatel osaleda üritustel, mille korraldas New Yorgi politsei (NYPD).

Hiina võimud maksid mehele väidetavalt kümneid tuhandeid dollareid tema teenete eest.

Kahtlustatav on vahi alla võetud ning ilmus kohtuniku ette esmaspäeval, ütles Brooklyni föderaalprokuröri pressiesindaja AFP-le.

NYPD kohaselt on kahtlusalune politseinik töölt kõrvaldatud ilma palgata.

Hiinas sündinud mehele andis USA poliitilist varjupaika väite alusel, et Hiina võimud on teda piinanud ainuüksi tema tiibeti päritolu tõttu.

Juurdlus aga selgitas välja, et tegelikkuses on mõlemad tema vanemad Hiina kompartei liikmed.

«Kui kohtud (spionaaži) kinnitavad, näitab see, et Hiina Kommunistlik Partei teostab pahatahtlikke operatsioone teisitimõtlemise mahasurumiseks mitte ainult Tiibetis, vaid ükskõik kus kogu maailmas,» teatas Rahvusvaheline Kampaania Tiibeti Eest, toetusrühm, mis seisab tiibetlaste vabaduste ja õiguste eest.

Pärast lühikest aega vahemikus 1912-1950, mil Hiina lubas Tiibetil autonoomse territooriumina tegutseda, võttis Peking 1951. aastal territooriumi üle kontrolli taas enda valdusse. Tiibeti vaimne juht dalai-laama on elanud alates 1959. aastast eksiilis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles