EL soovitab Londonil «Brexitiga mängimine» lõpetada (2)

Copy
Saksamaa Euroopa-asjade minister Michael Roth.
Saksamaa Euroopa-asjade minister Michael Roth. Foto: EPA / Scanpix

Euroopa Liidu ja Suurbritannia kõrged ametnikud kohtuvad järgmisel nädalal, et arutada Londoni plaani taganeda osast Brexiti leppe punktidest, teatas teisipäeval Brüssel.

«Palun, kallid sõbrad Londonis: lõpetage mängud. Aeg hakkab otsa saama,» hoiatas Saksamaa Euroopa-asjade minister Michael Roth, kohtudes oma kolleegidega Brüsselis enne neljapäeval algavat EL-i tippkohtumist.

Euroopa Komisjoni asepresident Maroš Šefčovič ütles, et ta kohtub esmaspäeval Brüsselis Briti ministri Michael Gove'iga, vahetult enne Brüsseli antud tähtaega Londonile loobuda seadusest, mille eesmärk on muuta Brexiti lepet.

«Nõndanimetatud siseturu seadus teeb meile väga muret, kuna see rikub lahkumisleppe peamisi põhimõtteid ja on meile täielikult vastuvõetamatu,» ütles Roth.

Šefčovič märkis, et kohtub Gove'i kui EL-i ja ÜK ühise koordineerimisnõukogu kaasesimehena.

«Me ei vaata (lepet) uuesti läbi, vaid oleme pühendunud selle täielikule ja õigeaegsele elluviimisele - ei midagi enamat ega vähemat,» sõnas ta.

Järgmine kaubanduskõneluste voor EL-i ja ÜK vahel algab 2. oktoobril Brüsselis.

Briti peaminister Boris Johnson on seadnud oktoobri keskpaiga tähtajaks edule või ebaõnnestumisele. EL-i ametnike sõnul tuleb kaubandusleppes üksmeelele jõuda enne oktoobri lõppu, et seda jõuaks enne aasta lõppu seadustada.

Suurbritannia lahkus EL-ist 31. jaanuaril ning lahkub ühenduse ühisturult ja tolliliidust selle aasta lõpus. Eksperdid kardavad majanduskaost, kui selleks ajaks ei suudeta uues kaubandusleppes kokku leppida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles