Koroonaohu tõttu Ratast sel nädalal Brüsselisse ei oodata (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen juulis Brüsselis peetud ülemkogul.
Peaminister Jüri Ratas ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen juulis Brüsselis peetud ülemkogul. Foto: JOHN THYS / EPA / Scanpix

Erakorraline Euroopa ülemkogu, mis pidanuks toimuma sel neljapäeval ja reedel Brüsselis, lükatakse koroonaohu tõttu edasi 1. ja 2. oktoobrile.

Nimelt sai ülemkogu president Charles Michel teada, et turvatöötaja, kellega ta puutus kokku möödunud nädala alguses, on andnud positiivse koroonaviiruse proovi.

Micheli kõneisiku Barend Leytsi sõnul tehakse ülemkogu presidendile koroonateste regulaarselt. Eilse testi tulemus oli negatiivne. Sellegipoolest peab Michel järgima oma kodumaa Belgia seadusi ja suunduma viirusekandja kontaktsena karantiini.

Sellele nädalale kavandatud erakorralisel ülemkogul, kus Eestit esindanuks peaminister Jüri Ratas, seisid päevakorras sellised teemad nagu ELi suhted Hiina ja Türgiga ning digitaalne ühisturg. Samuti nähti seal võimalust anda kõrgeimal võimalikul tasemel heakskiit siiani Küprose «ei» tõttu venima jäänud Valgevene sanktsiooninimekirjale.

Lisaks nüüd oktoobri algusesse lükatud erakorralisele ülemkogule peaksid ELi liikmesmaade liidrid kohtuma ka 15.-16. oktoobrile kavandatud korralisel ülemkogul.

Kuigi alates suvisest eelarvetippkohtumisest on jõutud järeldusele, et ühenduse ees seisvatele probleemidele lahenduste leidmiseks ei piisa videoistungeist ning on vaja siiski Brüsselis üksteist näost näkku nägevaid liidreid, kaasnevad ülemkogudega praegu siiski karmid viirusetõrje meetmed.

Näiteks on suletud tavaliselt ülemkogu Justus Lipsiuse nime kandvas majas infost ja eurokuulujuttudest sumisenud pressiala. Ajakirjanikud saavad teavet vaid pressikonverentside veebiülekannete ja sotsiaalmeedia vahendusel.

ECDC andmeil on Belgia koroonaviirusse nakatumise määr viimasel kahel nädalal 100 000 elaniku kohta 124,3. Eestis on vastav näitaja 30,9.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles