Peaepidemioloog Anders Tegnell: «Rootsis teist lainet ei tule» (4)

Krister Kivi
, Stockholm
Copy
Rootsi viirusestrateegia vastased olid rahvaterviseameti ette eile kaasa võtnud plakatid, mis kuulutasid «Karjaimmuunsus pole võimalik» ning «Tapke viirust, mitte inimesi».
Rootsi viirusestrateegia vastased olid rahvaterviseameti ette eile kaasa võtnud plakatid, mis kuulutasid «Karjaimmuunsus pole võimalik» ning «Tapke viirust, mitte inimesi». Foto: Krister Kivi

Varasügisene Stockholm on täis päikesepaistet ja vanainimesi. Nad lükkavad aeglaselt enda ees rulaatoreid, kiirustavad ringi kepikõndi tehes või vajuvad sügavale mõtiskellu välikohvikuis kaneelisaiakese ja kohvitassi taga. Peaaegu keegi neist ei kanna maski, nagu ei tee seda ka nooremad. Stockholmi metroovaguneis, asutustes ja tänavatel nägin viie päeva jooksul näokattega inimesi ehk kokku paarikümmet.

Kaks neist seisid teisipäeva pärastlõunal vaikides rahvaterviseameti (Folkhalsomyndigheten) ees ja hoidsid käes plakateid tekstiga «Karjaimmuunsus pole võimalik» ning «Tapke viirust, mitte inimesi». Suhtluse rahvaterviseameti koroonapressikonverentsile suunduvate ajakirjanikega oli võtnud enda kanda kolmas meeleavaldaja, 70-aastane taevassinise nokamütsiga härra, kes kuulutas, et Rootsi koroonastrateegia väljatöötanud peaepidemioloog Anders Tegnellist on vaja lahti saada.

«Nad on seal hullud,» teatas mees usalduslikult, viibates rahvaterviseameti poole. Protestija väitel lasti kevadel surra 2000 koroonaviirusega nakatunud vanainimesel, kuna neile ei saanud vastavalt kehtestatud ravijuhenditele osutada igakülgset abi. «Ja need ravijuhendid on ikka veel jõus, hapniku asemel antakse morfiini, aga morfiin kahandab ju veelgi hapnikutaset, nii et sa sured kiiremini.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles