Lukašenka vannutati kuuendaks ametiajaks salajasel tseremoonial (5)

Copy
Aleksandr Lukašenko
Aleksandr Lukašenko Foto: Reuters / Scanpix

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka vannutati kuuendaks ametiajaks salajasel tseremoonial, millest ette ei teatatud, ütles täna riiklik uudisteagentuur Belta.

«Aljaksandr Lukašenka astus Valgevene presidendi ametisse. Inauguratsioonitseremoonia toimub neil minutitel Iseseisvuspalees,» andis uudisteagentuur teada ja lisas, et riigipea andis ametivande valgevene keeles.

Tseremooniast võttis osa mitusada kõrget valitsusametnikku.

Sõltumatute agentuuride teatel suleti Minski tänavad Lukašenka autokolonni läbisõiduks.

Valgevene opositsioon teatas reaktsioonina, et alustab määramata kestusega allumatuskampaaniat.

«Me ei lepi iial häälte võltsimisega ja me nõuame uusi valimisi!» ütles opositsiooni koordinatsiooninõukogu presiidiumi liige Pavel Latuška Telegramis.

«Kutsme kõiki alustama tähtajatut allumatuskampaaniat.»

Latuška ütles, et Lukašenka ametisse vannutamise tseremoonia peeti salajas ning selline olukord on pretsedenditu.

Lukašenka võitis ametlikel andmetel 9. augusti presidendivalimised ja valiti pärast 26 võimuaastat ametisse tagasi. Ametlike tulemuste põhjal võitis Lukašenka 80 protsenti häältest, opositsioonikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja sai 10 protsenti.

Opositsioon ei nõustunud esitatud valimistulemustega ja süüdistas võime võltsimises. Lukašenka-vastased meeleavaldused on kestnud juba kuus nädalat.

Valimisi ja meeleavalduste jõhkrat mahasurumist on kritiseerinud nii USA kui Euroopa Liit.

Lukašenka tõotas ametisse astumise tseremoonial «teenida Valgevene Vabariigi rahvast, austada ja kaitsta kodanike õigusi ja vabadusi».

Samuti vandus Valgevene armee truudust presidendile ja Valgevene rahvale, vahendas BeltA. Erinevate väeüksuste esindajad andsid vande, mille kohaselt on nad alati valmis kaitsma riigi suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.

Tsihhanovskaja: Lukašenka ametissevannutamine oli farss

Endine Valgevene presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja nimetas kolmapäeval Lukašenka salajast ametissevannutamist farsiks ja rõhutas, et on ise ainus rahva poolt valitud legitiimne Valgevene riigipea. 

"Mina, Svjatlana Tsihhanovskaja, olen ainus Valgevene rahva poolt valitud liider," ütles ta avalduses pärast Lukašenka tseremooniat. 

"See nõndanimetatud ametissevannutamine on kindlasti farss. Tegelikult läks Lukašenka täna lihtsalt pensionile," ütles ta. 

Lukašenkat võib pärast tema salajast Minskis toimunud ametissevannutamise tseremooniat kutsuda endiseks Valgevene presidendiks nii poliitilises kui juriidilises mõttes, lausus ka Leedu välisminister Linas Linkevičius.

Linkevičius on ka mitmel korral varem nimetanud Lukašenkat ekspresidendiks. Ministri sõnul põhines see epiteet varem moraalsetel ja poliitilistel alustel, kuid praeguseks on sellel ka õiguslik alus.

Mitmed riigid, sealjuures Saksamaa, kuulutasid pärast kolmapäevast tseremooniat, et ei pea Lukašenkat legitiimseks Valgevene riigipeaks. 

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles