Politsei asemel hoiavad Rootsi eeslinnades võimu kuritegelikud klannid (7)

, ajakirjanik, AFP
Copy
Jõuguvägivalla ohjamine kerkis erti valuliselt Rootsis päevakorda augusti hakul, kui kurjategijate omavahelise arveteklaarimise käigus lendu lastud juhuslikust kuulist sai surma 12-aastane tüdruk.
Jõuguvägivalla ohjamine kerkis erti valuliselt Rootsis päevakorda augusti hakul, kui kurjategijate omavahelise arveteklaarimise käigus lendu lastud juhuslikust kuulist sai surma 12-aastane tüdruk. Foto: Stina Stjernkvist / TT NEWS AGENCY / Scanpix

Rootsi politsei kinnitusel on nad hädas kriminaalsete klannide kontrollimisega, kes rakendavad oma nägemust õigluse mõistmisest ning tõukavad riiki sedasi vägivaldse kuritegevus küüsi.

Paar tosinat kuritegeliku jõuku, keda seovad tihedad peresidemed ja lojaalsus ning kellel napib lugupidamist Rootsi korrakaitsjate ja võimude vastu, suudavad ekspertide sõnul avaldada märkimisväärset mõju nii mõnelegi riigi kehvemal järel naabruskonnale.

Tulistamised, pommiplahvatused ja granaadirünnakud on linnades üle kogu riigi muutunud regulaarseks. Ajakirjandus räägib narkosõjast, väljapressimistest, arveteõiendamistest ning pealtnägijad kardavad kättemaksu hirmus tunnistusi anda.

«Kas sa oled näinud filmi «Ristiisa»? Siis sa tead, mis moodi see käib,» lausus AFP-le ajakirjanik Johanna Bäckström Lerneby, kes on kirjutanud raamatu ühest Rootsi kõige kuulsamast kuritegelikust perekonnast.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles