USA: Lukašenka ei ole Valgevene seaduslik president (6)

Copy
Aleksandr Lukašenko.
Aleksandr Lukašenko. Foto: TUT.BY/via REUTERS

USA kinnitas kolmapäeval, et ei pea Valgevene legitiimseks presidendiks Aljaksandr Lukašenkat, kes vannutati vastuoluliste valimiste järel ametisse salajasel tseremoonial. 

Välisministeerium kordas, et ei pea 9. augusti valimisi vabadeks ega õiglasteks. 

«Väljakuulutatud tulemused olid saavutatud pettusega ega kandnud endas õiguspärasust,» lausus ministeeriumi pressiesindaja. 

«Ühendriigid ei saa pidada Aljaksandr Lukašenkat Valgevene seaduslikult valitud liidriks,»

Lukašenko väidab pettusesüüdistustest hoolimata endiselt, et võitis 9. augusti valimistel kuuenda ametiaja, ning on saatnud julgeolekujõud julmalt ulatuslikke meeleavaldusi maha suruma.

Miilits kasutas kolmapäeval veekahureid ja pisargaasi, et ajada laiali tuhandeid protestijaid, kes tulid tänavaile pärast uudist Lukašenka salajase ametissenimetamise kohta. 

Ministeeriumi sõnul on Valgevenel vaja üleriigilist dialoogi, mille tulemusena saaksid valgevenelased võimaluse valida oma juhid vabadel ja ausatel valimistel sõltumatute vaatlejate pilgu all. 

«Alusetult kinni peetud inimeste vabastamine ja repressioonide lõpetamine rahumeelselt protestivate kodanike vastu on esimene samm tõelise üleriigilise dialoogi poole.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles