ÜRO ja ÜK võõrustavad 12. detsembril kliimatippkohtumist

Copy
Sudu Bangladeshi pealinnas Dhakas. Pilt on illustreeriv.
Sudu Bangladeshi pealinnas Dhakas. Pilt on illustreeriv. Foto: Zumapress/Scanpix

 ÜRO ja Ühendkuningriik võõrustavad 12. detsembril, Pariisi leppe viiendal aastapäeval, üleilmset kliimatippkohtumist, teatas kolmapäeval maailmaorganisatsioon. 

Mõni päev varem oli Hiina president Xi Jinping öelnud kõnes ÜRO Peaassambleele, et selle maailma suurima õhusaastaja kasvuhoonegaaside heitkogused saavutavad tipu 2030. aastal ning riik üritab 2060. aastaks süsinikneutraalseks muutuda.

«Eeskujud ja lahendused on kõikjal meie ümber, iga linn, iga ettevõte ja riik,» lausus ÜRO peasekretär António Guterres.

«Kuid kliimakriis on meid haaranud täielikult ja meil ei ole aega raisata. Vastus  eksistentsiaalsele ohule on kiire, otsustav, hoogsam tegutsemine ja riikidevaheline solidaarsus.» 

Ürituse kuupäev on sama, kui viie aasta tagusel Pariisi kliimaleppel, mille eesmärk on hoida üleilmse keskmise temperatuuri tõus selgelt alla kahe kraadi tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrreldes. 

BBC andmeil loodetakse uuel kohtumisel maailma liidritelt uusi auahneid eesmärke. Kliimatippkohtumine meenutab ka eelseisvat Glasgow kliimakonverentsi COP26, mis lükati sellelt aastalt edasi tuleva aasta novembrisse. 

Maailm ei ole püsinud nõutavas tempos, et piirata üleilmset temperatuuritõusu sajandi lõpuks 1,5 kraadiga Celsiuse järgi, mis on teadlaste hinnangul hädavajalik, et ära hoida kontrollimatut soojenemist, mis muudab suure osa planeedist elamiskõlbmatuks. 

«Seda pakilisust silmas pidades võõrustavad peasekretär António Guterres ja ÜK peaminister Boris Johnson üheskoos tohutu tähtsusega üleilmset üritust, mis toob kokku maailma liidrid, et edendada palju hoogsamat kliimaalast tegevust ja suuremat ambitsiooni,» seisab ühisavalduses. 

Mõlemad peaksid esinema neljapäeval pöördumisega Guterrese korraldataval kliima ümarlaual. 

Riikide valitsusi kutsutakse üles esitama auahnemaid ja kvaliteetsemaid kliimaplaane tippkohtumiseks, kuhu oodatakse nii riigijuhte kui ka erasektori ja kodanikuühiskonna liidreid.

Viimased andmed näitavad kasvuhoonegaaside rekordilist taset, mis on muutnud rängemaks maastikupõlengud, põuad ja üleujutused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles