Igor Taro Valgevene kroonika 23.09. (6)

Igor Taro
Copy
Naine täisvarustustuses miilitsate aheliku ees Minskis eile õhtul. Üle pika aja esimest korda avaldasid protestijad miilitsale vastupanu ning kohati läksid lausa ise rünnakule.
Naine täisvarustustuses miilitsate aheliku ees Minskis eile õhtul. Üle pika aja esimest korda avaldasid protestijad miilitsale vastupanu ning kohati läksid lausa ise rünnakule. Foto: Tut.by/Reuters/Scanpix

Juba eile hommikul märkasid valgevenelased ebaharilikku aktiivsust president Aljaksandr Lukašenka tööresidentsi Iseseisvuspalee ümbruses – kohal oli palju sõjatehnikat ja askeldasid jõustruktuuride töötajad. Kella 10.30 ajal hakati Minski peatänavaid liikluseks sulgema, 10.50 paiku valitses linnas sürreaalne olukord, kus laiadel teedel polnud ühtki hingelist. Neid pilte vaadates võis mõelda, et lõpuks näeb Lukašenka linna, kus on ainult tema toetajad.

Paljud ettevõtted ja organisatsioonid teatasid pärast Lukašenka ametisse vannutamist Minskis lühendatud tööpäevast või töötajate vabastamisest seoses erakorralise pühaga. Sellest on küll keeruline aru saada, kas tegu oli ametliku formuleeringu või irooniaga.

Igal juhul said kõik need inimesed võimalused liituda tänavaprotestidega, mis hakkasid päeva teises pooles hoogu koguma. Toimusid jõulised ja rohkearvulised kokkupõrked. See polnud enam tavaline lihtsalt inimeste minema lohistamine. Tegutsesid rohkem kiivrites ja kaitsevarustuses võitlejad.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles