Rahvussümboli natsiks joonistanud Rootsi koomik peab kohtus aru andma

Copy
Koomiku Aron Flami raamatu «See siin on Rootsi tiiger» esikaas.
Koomiku Aron Flami raamatu «See siin on Rootsi tiiger» esikaas. Foto: aronflam.com

Tuntud Rootsi koomik Aron Flam astub täna Stockholmis kohtu ette, et õigussüsteem saaks välja selgitada, kas rahvussümboli natsiks ümber kujundamine mehe raamatu kaanel on lihtsalt satiir või rikub autoriõigusi. Kriitikute hinnangul võib protsess ohustada väljendusvabadust.

Flami raamat «See siin on Rootsi tiiger» kirjeldab autori sõnul rootslaste vaikimiskultuuri ja Rootsi allaheitlikust Natsi-Saksamaa suhtes Teise maailmasõja ajal. Raamatu kaant ehib sinise-kollasetriibuline tiiger, mille joonistas illustraator Bertil Almqvist 1941. aastal riikliku propagandakampaania jaoks, mis kutsus inimesi valvsusele. Flam lisas oma raamatu kaanel tiigrile haakristiga käepaela ning üks tiigri käpp on tõstetud natsitervituseks.

2019. aasta jaanuaris esitas sõjalise valmisoleku muuseum, kellele kuuluvad teose «Rootsi tiiger» autoriõigused, kuriteoteate, väites, et Flam on rikkunud seadust, vahendas SVT.

«Tegu on kohtuasjaga, mis eelkõige puudutab põhimõttelist konflikti väljendusvabaduse ja autoriõiguste vahel. Nüüd saab kohus teha lõpliku kaalutluse nende vastandlike huvide vahel selles konkreetses asjas,» lausus suvel pressiteate vahendusel prokurör David Ludvigsson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles