Balti riigid laiendavad sanktsioone Valgevene ametiisikutele (2)

BNS
Copy
Aleksandr Lukašenka
Aleksandr Lukašenka Foto: Scanpix Baltics

Leedu, Läti ja Eesti laiendavad reedel Valgevene võimuesindajate nimekirja, kelle suhtes rakenduvad sanktsioonid, kinnitas neljapäeval Leedu presidendiamet.

Sanktsioonid puudutavad enam kui sadat valimisvõltsingute ja miilitsavägivalla rakendamise eest vastutavat ametikandjat. Nende hulgas on kohtunikke, presidendiadministratsiooni ja jõustruktuuride esindajaid. 

Leedu president Gitanas Nausėda kinnitab pressiesindaja sõnul täiendatud nimekirja homme. Sellega keelatakse nimekirja kantud isikute pääs Leedu territooriumile. Leedu presidendiameti teatel rakendavad Läti ja Eesti samaegselt samu sanktsioone. 

Ka Läti välisminister Edgars Rinkēvičs ütles neljapäeval Läti Raadiole, et lähipäevil avalikustatakse Balti riikide «must nimekiri», kuhu on arvatud umbes sada Valgevene võimuesindajat. 

Rinkēvičsi sõnul sündis nimekirja avaldamise kokkulepe Leedu ja Eesti kolleegidega päev varem. 

Läti välisminister kinnitas, et Läti, Leedu ja Eesti on otsustanud sanktsioonidega edasi minna ootamata, millal Euroopa Liit sanktsiooninimekirja heaks kiidab. 

Leedu, Läti ja Eesti kooskõlastasid esimese 29-st inimesest koosneva sanktsiooninimekirja augusti lõpus ning sinna kuulus ka alates 1994. aastast Valgevenes võimul püsinud Aleksandr Lukašenko.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles