Saksamaa vahetab välja sõjaväeluure juhi

Copy
Christof Gramm.
Christof Gramm. Foto: EPA/Scanpix

Saksamaa sõjaväeluure juht vahetatakse välja ning võimud suurendavad jõupingutusi paremäärmuslaste väljajuurimiseks sõjaväes, ütles neljapäeval riigi kaitseminister.

Kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer teatas, et Christof Grammi asemel asub «tema nõusolekul» MAD-i (Militärischer Abschirmdiensti) etteotsa uus inimene. Minister kinnitas, et otsus uue luurejuhi isiku osas tehakse varsti.

Gramm on juhtinud Saksa sõjaväeluuret alates 2015. aastast. Kaitseministeerium usaldas talle reformide algatamise ja luureameti töö parandamise, kuid nüüd on ta koos Kramp-Karrenbaueriga jõudnud seisukohale, et moderniseerimise uus faas nõuab ka selget personalimuutust. 

Saksamaa ametiisikud on üles näidanud häiritust seoses mitme paremäärmuslase avastamisega sõjaväeringkondades. Selle aasta alguses saatis Kramp-Karrenbauer laiali eriüksuse kompanii, väites, et «saladusemüüri taga» on arenema hakanud paremäärmuslik kultuur.

Saksamaa valitsus on kokku leppinud eelnõus, mis võimaldab äärmusluse või tõsiste kuritegudega seotud sõjaväelasi kiiremini vallandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles