Šveitsi populistid tahavad referendumiga tõrjuda ELi kodanikke (2)

Nina Larson
, ajakirjanik, AFP
Copy
Mootorrattur möödub Birmensdorfi lähistel Šveitsi Rahvapartei plakatist, mis kutsub piirama sisserännet EList.
Mootorrattur möödub Birmensdorfi lähistel Šveitsi Rahvapartei plakatist, mis kutsub piirama sisserännet EList. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Ülehomme toimub Šveitsis referendum, millel küsitakse rahvalt, kas lõpetada Euroopa Liidu kodanike vaba liikumine ja piirata ühendusest lähtuvat sisserännet. Heakskiidu saamise korral võib see rängalt kahjustada Šveitsi suhteid oma kõige olulisema kaubanduspartneriga.

Algatus, mida toetab Šveitsi suurim erakond, populistlik parempoolne Šveitsi Rahvapartei (SVP), on viimaste arvamusküsitluste kohaselt küll kaotanud oluliselt rahva toetust, kuid erakond on varemgi saavutanud üllatuslikke võite oma pikka aega kestnud vastuseisus suhete tihendamisele Euroopa Liiduga (EL).

Rahvahääletusele pandud algatus kutsub Šveitsi üles muutma põhiseadust, tagamaks, et riik saaks sõltumatult otsustada oma sisserändepoliitika üle.

SVP, kes on oma populaarsuse rajanud sisserände ja ELi mõju sarjamisel, hoiatab, et Alpiriik on silmitsi kontrollimatu ja ülemäärase immigratsiooniga ning šveitslaste töökohad on ohus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles