Poola jõudis leppeni sulgeda söekaevandused 2049. aastaks

Copy
Wujeki söekaevandus Poolas Sileesias.
Wujeki söekaevandus Poolas Sileesias. Foto: AP / Scanpix

Poola liikus reedel lähemale kivisöest loobumisele, kuivõrd valitsus ja kaevurite ametiühingud jõudsid märgilise leppeni kaevandused 2049. aastaks sulgeda.

Lepe paneb Poola taas rajale täita Euroopa Liidu seatud kliimaeesmärgid.

Varssavi oli EL-i eesmärki jõuda 2050. aastaks süsihappegaasi emissiooni netonullini varasemalt tõrjunud, öeldes, et tal on ülemineku jaoks rohkem aega tarvis.

Läinud nädal väljendas Poola ka muret Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni ettepaneku pärast tõsta bloki 2030. aasta emissioonikärbete eesmärk 40 protsendilt 55 protsendile.

Poola sõltub 80 protsendi ulatuses oma energiavajadusest kivisöest, mis teeb temast ühe enim fossiilsetest kütustest sõltuva EL-i liikmesriigi. Riigis on ka 80 000 kivisöekaevurit, kes on mures oma elatise pärast.

Ametiühingud ja valitsus jõudsid leppeni, mille järgi saab kivisöesektor riigiabi 2049. aastani, mil viimane kaevandus suletakse.

«Me oleme andnud allkirja ühe Poola Vabariigi ajaloo olulisema tööstuse kõrvaldamisele,» ütles ametiühingu Solidaarsus juht Dominik Kolorz.

Riigivarade aseminister Artur Sobon ütles, plaan on «õiglane tee Poola kaevandus- ja energiatööstuse muutmise poole».

Algselt tahtsid ametiühingud lükata kivisöest loobumise tähtaja 2050. aastalt 2060. aastale ja hoiatasid, et kaevanduste äkksulgemisel oleks katastroofiline majandus- ja sotsiaalmõju.

Tööhõive kaevandussektoris on 38 miljoni elanikuga Poolas poliitiliselt tundlik teema, kuna kaevurid ja nende pered moodustavad mõjuka valijaskonna.

«Mitte ükski söekaevanduses töötaja ei kaota oma töökohta,» ütles Kolorz ja lisas, et lepe tagab kaevuritele töökoha kuni pensionini või lahkumistasu, kui nad koondatakse.

Söetööstust on viimasel ajal räsinud aga langevad hinnad ja raskusi on süvendanud koroonaviiruse kriisist tingitud madal nõudlus.

Euroopa üks suurimaid söefirmasid, Poola riiklik PGG, teatas läinud aastal 400 miljoni zlotisest (107 miljoni eurosest) kahjumist. Sel aastal võib firmat oodata 2,7 miljardi zlotine käibekaotus, vahendab kohalik meedia.

Kaevurid ja nende pered moodustavad ka märkimisväärse osa Poola koroonaviiruse juhtudest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles