Bakuu teatas kuue Karabahhi küla hõivamisest, Alijev lubas võitu

Copy
Aserbaidžaani president Ilham Alijev esinemas telepöördumisega seoses relvakokkupõrgetega Mägi-Karabahhis.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev esinemas telepöördumisega seoses relvakokkupõrgetega Mägi-Karabahhis. Foto: EPA / Scanpix

Aserbaidžaan teatas pühapäeval, et on Mägi-Karabahhi rindejoonel puhkenud ägedate kokkupõrgete käigus hõivanud kuus armeenlaste kontrolli all olnud küla. President Ilham Alijev tõotas telepöördumises võitu Armeenia vägede üle.

«Oleme vabastanud kuus küla, viis Fizuli rajoonis ja üle Jebraili rajoonis,» teatas kaitseministeeriumi esindaja.

Armeenia eitas külade langemist Aserbaidžaani kontrolli alla.

Tegu on viimase viie aasta tõsiseimate kokkupõrgetega, mis on toonud mõlema poole teatel ohvreid nii tsiviilisikute kui sõjaväelaste seas.

«Meie üritus on õiglane ja me võidame,» ütles Alijev, kasutades nõukogude diktaatori Jossif Stalini sõnu Suure Isamaasõja puhkedes. «Aserbaidžaani armee võitleb oma territooriumil.»

Nii Armeenia kui ka Mägi-Karabahh on välja kuulutanud sõjaseisukorra ja üldmobilisatsiooni. 

Armeenia teatas pühapäeva hommikul, et Aserbaidžaan ründas Mägi-Karabahhis asustatud punkte, teiste seas halduskeskust Stepanakerti, rünnakutes on saanud surma üks naine ja üks laps. 

Aserbaidžaani kaitseministeeriumi teatel korraldas Bakuu «vasturünnaku Armeenia lahingutegevuse vastu ja elanikkonna ohutuse tagamiseks», kasutades tanke, suurtükke, lahingukoptereid ja droone. 

«On teateid hukkunutest ja haavatutest nii tsiviilelanike kui ka relvajõudude seas,» ütles Aserbaidžaani presidendi kõneisik Hikmet Hadžijev. 

Karabahhi õigusvahemees Artak Beglarjan kinnitas tsiviilohvreid elanikkonna seas. 

Venemaa ja Prantsusmaa on kutsunud pooli viivitamatule relvarahul, Türgi süüdistas konflikti eskaleerumises Armeeniat ja lubas Bakuule oma «täit toetust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles