Aserbaidžaan ja Armeenia kuulutavad välja sõjaseisukorra (19)

Copy
Armeenia revolutsioonilise liidu vabatahtlikud
Armeenia revolutsioonilise liidu vabatahtlikud Foto: MELIK BAGHDASARYAN/EPA/Scanpix Baltics

Aserbaidžaani president Ilham Alijev allkirjastas seadluse, millega hakkab riigis esmaspäeva keskpäevast kehtima sõjaseisukord, teatas pühapäeval riigipea abi. Armeenias ja Mägi-Karabahhis kuulutati sõjaseisukord ja mobilisatsioon välja juba pühapäeva hommikupoolikul. 

Seni pole selge, kes tule esimesena avas, vahendas «Aktuaalne kaamera». Aserbaidžaani kaitseministeerium teatas pühapäeva hommikul, et tunnustamata Mägi-Karabahhi kontaktjoonel alustati sõjategevust vastuseks Armeenia provokatsioonidele. Mägi-Karbahhi võimud teatasid esimesena, et Aserbaidžaan alustas rindejoone pommitamisega. 

«Võttes arvesse Armeenia relvajõudude provokatsioone kontaktjoonel ja armeenia agressiooni tagasilöömiseks korraldatud vastupealetungi operatsioone, kehtestatakse alates 28. septembrist kella 00:00-st kogu Aserbaidžaani territooriumil sõjaseisukord,» ütles Hikmet Gadžijev.

Aserbaidžaani parlament milli mejlis võttis varem pühapäeval vastu otsuse kehtestada mitmes piirkonnas nii komandanditund kui sõjaseisukord. Komandanditund kehtestatakse alates esmaspäevast pealinnas Bakuus, riigi suuruselt teises linnas Ganjas, samuti Yevlakhis, Goigolis ning veel mitmes linnas ja oblastis. See kehtib kella 21-st õhtul kella 6-ni hommikul.

Separatistide kaitseministeerium vahendas, et alates lahingu puhkemisest on esialgsetel andmetel saanud surma 16 Mägi-Karabahhi sõjaväelast ja üle saja sõjaväelase on saanud haavata. Aserbaidžaan ja Armeenia teatasid varem pühapäeval ka tsiviilohvritest.

Haavata saanud Armeenia tsiviilisik
Haavata saanud Armeenia tsiviilisik Foto: Armeenia välisministeerium/Reuters/Scanpix

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan ütles pühapäeval, et ta ei välista võimalust tunnustada Mägi-Karabahhi iseseisvust. «Küsimus (Mägi-Karabahhi) tunnustamisest on meil päevakorral. Me peame väga tõsiselt arutama - kas me astume selle sammu või mitte,» ütles Pašinjan Armeenia parlamendi eriistungil.

Seni on täielikust toetusest Aserbaidžaanile teatanud Türgi. Prantsusmaa, Saksamaa ja ÜRO peasekretär Antonio Guterres kutsusid «vaenutegevust viivitamatult Mägi-Karbahhis lõpetama». EL kutsus viivitamatult naasma kõnelustele Karabahhi üle. Iraan teatas, et on valmis kasutama kõiki oma võimekusi, et kehtestada relvarahu ja alustada kõnelusi kahe poole vahel ja kutsus konflikti kohesele lõpetamisele. ÜRO 

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles