Pompeo Euroopa-visiit kutsub Kreeka-Türgi pingelõdvendusele Vahemerel

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: POOL/REUTERS

USA välisminister Mike Pompeo sõitis pühapäeval Washingtonist Kreekasse, kus ta kavatseb kutsuda pingelõdvendusele Vahemere idaosas ning ergutada uut dialoogi Türgiga. 

Ühendriikide esidiplomaadi väikese Euroopa-visiidi esimene peatus on Thessaloníkis, kus ta kohtub esmaspäeval Kreeka ametikaaslase Níkos Déndiasega.

Teisipäeval sõidab Pompeo Kreeta saarele, kus kohtub Kreeka peamninistri Kyriákos Mitsotákisega ja külastab NATO mereväebaasi. Lisaks on Pompeol kavas käia Itaalias, Vatikanis ja Horvaatias. 

Pärast teravat tüli seoses Ida-Vahemere energiauuringutega teatasid Kreeka ja Türgi teisipäeval, et on valmis alustama läbirääkimisi. 

USA on olnud Kreeka ja Türgi pingeleevenduse eestkõneleja ning USA vanemametniku sõnul kutsub Washington kõiki riike lahendama merepiiride küsimusi rahumeelselt ning vastavuses rahvusvahelise õigusega. 

Ühendriikide välisministeeriumi sõnul on visiit Thessaloníkisse seotud ka USA sooviga piirkonda investeerida. 

Kolmapäeval ja neljapäeval on Pompeo Roomas, et kohtuda Itaalia võimudega. Eeldatavalt on kõne all USA üleskutse Euroopale loobuda Hiina Huawei tehnoloogia kasutamisest ülikiirete 5G mobiiltelefonivõrkude arendamisel. 

Vatikanis on teemadeks usuvabadus ja inimõigused, sealhulgas Hiina vähemustevastane poliitika. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles