Saabi muuseumi üliharuldased autod pannakse oksjonile

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabi fännid 42 riigist korraldasid Haagi lähedal lennubaasis Saabi päeva.
Saabi fännid 42 riigist korraldasid Haagi lähedal lennubaasis Saabi päeva. Foto: SCANPIX

Rootsi juriidiline ettevõte Delphi, mis tegeleb Saabi pankrotimenetlusega, pani muude Saabi varade seas müüki ka Saabi Trollhättanis asuva automuusemi üliharuldased eksponaadid. Kokku läheb haamri alla üle 120 ajaloolise auto

Rootsi juriidiline ettevõte Delphi, mis tegeleb Saabi pankrotimenetlusega, pani muude Saabi varade seas müüki ka Saabi Trollhättanis asuva automuusemi üliharuldased eksponaadid. Kokku läheb haamri alla üle 120 ajaloolise auto, kirjutab Whatcar.

Kõik autod müüakse oksjonil, kuhu saab osalejaks registreerida veel kuni ülehomseni, ehk 20. jaanuarini. Haamri alla lähevad nii üliharuldased kontseptsiooniautod, kui ka Saabi seeriamudelite kõik esindajad.

Teiste seas on müügis 1946. aastal käsitsi valmistatud esimene prototüüp Ursaab kerenumbriga 92001. Just sedasama autot esitleti esmakordselt 1947. aastal, pärast mida viidi läbi tema katsetused. Autot ei ole aegade jooksul muudetud ning ta on säilinud täielikult originaalse kujul.

Haruldustest võib esile tuua veel 80-ndatest pärist kontseptsiooniauto EV-1 (Еxperimental Vehicle One), mis ehitati Saab 900 baasil, millel oli 285-hobujõuline turbomootor ning katusel päikesepatarei, mis kogus energiat kliimaseadme tarvis.

Saabi fännid üle maailma on haruldase automuuseumi hävitamisest kahtlemata nördinud ning otsivaid teid saavutada Delphi ja Rootsi riigiga kokkulepe, et müüjad ühelt poolt nõustuksid teatud summa ees muuseumi säilitama ning riik teisalt aitaks ettevõtmist koos entusiastidega rahastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles