Igor Taro Valgevene kroonika 27.09. (3)

Igor Taro
Copy
Valgevene on uut lehte pööramas.
Valgevene on uut lehte pööramas. Foto: Heleri Kuris

Valgevene presidendivalimiste järel lahvatanud vastasseisu 50. päeval paigutasid Valgevene julgeolekujõud üsna massiivseid üksusi Iseseisvuspalee juurde ja mitmetesse teistesse linna sõlmpunktidesse, et takistada inimeste kogunemist võimalikult varajases faasis.

Pühapäeval paigutasid Valgevene julgeolekujõud üsna massiivseid üksusi Iseseisvuspalee juurde ja mitmetesse teistesse linna sõlmpunktidesse, peamiselt suurematele südalinna väljakutele - Iseseisvusväljakule, Oktoobriväljakule, Võidu väljakule - eesmärgiga takistada meeleavaldajate kogunemist.

Meeleavaldajate tüüpilistes kogunemispaikades pidasid miilitsad vahti juba hommikust alates, näiteks kaubanduskeskuse Galereja juures, kust tihtipeale on alanud rahva marss mööda Võitjate prospekti. Sel korral olid maskides mehed seal hädas plaani täitmisega ja esimesena peeti kinni suvaline mees, kellel olid käes punased ja valged lilled. Seejärel tulid teated üksikutest arreteerimisest Nemiha ja Timirjazjevi tänavatel - paarikaupa nabiti kinni noori, kellel olid kaasas puna-valged lipud, mis mõjuvad Valgevene miilitsale nagu punane lapp härjale.

Linnas oli näha ka stseene, kus maskides mehed võtsid käest inimeste telefone, et uurida nende sisu - põhiliselt Telegram-rakenduse sõnumeid. Võiks mõelda, et mis on sellisel sammul pistmist Valgevene põhiseaduse ja elementaarsete inimõigustega?

Igal juhul tegid miilitsad panuse sellele, et takistada inimeste kogunemist võimalikult varajases faasis. Siiski saabus rahvas väikeste seltskondade kaupa ja ühel hetkel oli inimesi Minski kangelaslinna monumendi juures väga-väga palju. Muidugi võib öelda, et võrreldes varasemate nädalatega, mil tänavatele tuli 200 000 inimest, oli neid eile tunduvalt vähem. Samas on ka 50 000 inimest kolonnis liikudes üsna muljetavaldav rahvamass. See on siiski massimeeleavaldus, mitte väike protestimiiting.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles