Navalnõi kinnitas, et Merkel külastas teda Charité haiglas (1)

Copy
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Berliins pärast ravi Charité haiglas.
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Berliins pärast ravi Charité haiglas. Foto: AP / Scanpix

Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi kinnitas esmaspäeval, et enne kui teda Berliini Charité haiglast välja kirjutati, külastas teda Saksa kantsler Angela Merkel.

«Me kohtusime, ma ei nimetaks seda kohtumist »salajaseks«. Pigem oli see eraviisiline kohtumine ja jutuajamine perega. Olen kantsler Merkelile külastuse eest väga tänulik,» kirjutas Navalnõi Twitteris. 

Saksa väljaanne Der Spiegel teatas esmaspäeval, et Merkel kohtus haiglas Navalnõiga «täieliku salastatuse õhkkonnas». 

44-aastane opositsionäär Navalnõi haigestus 20. augustil lennul Siberist Moskvasse. Kaks päeva pärast Omski haiglas veetmist toimetati ta ravile Berliini Charité kliinikusse, kus ta viibis 32 päeva, sellest 24 intensiivravipalatis.

Saksamaa teatel näitasid sõjaväe keemiarelvalaboris läbi viidud testid ühemõtteliselt, et Navalnõi mürgitati Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgiga Novitšok. Sama mürgiga üritati 2018. aastal Suurbritannias Salisburys tappa endist topeltagenti Sergei Skripali.

Prantsusmaa ja Rootsi laborites tehtud sõltumatud analüüsid kinnitavad Saksamaa tulemust.

Euroopa liidrid on nõudnud Moskvalt selgitust. Saksa kantsleri Angela Merkeli sõnul saab ja peab üksnes Venemaa mürgitamise kohta vastuse andma.

Esialgu arvasid Navalnõi liitlased, et ta mürk oli Tomski lennujaamas joodud tees, hiljem tuvastati hotellist mürgijälgedega veepudel.

Navalnõid esimesena ravinud Omski arstid väidavad, et nende analüüsid ei toonud ilmsiks ühtki mürgist ainet. Kreml on lükanud tagasi rahvusvahelised nõuded, et Navalnõi mürgitamise asjus viidaks läbi sõltumatu juurdlus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles