Hispaania ülemkohus jättis Kataloonia presidendi diskvalifitseerimise jõusse (2)

Copy
Kataloonia president Quim Torra.
Kataloonia president Quim Torra. Foto: EPA / Scanpix

Hispaania ülemkohus jättis esmaspäeval jõusse alama astme kohtu otsuse, mis diskvalifitseeris allumatuse tõttu ametist Kataloonia presidendi Quim Torra.

«Ta keeldus korduvalt ja kangekaelselt täitmast keskvalimiskomisjoni korraldust kõrvaldada regionaalvalitsuse hoonetelt valimisprotsessi ajal teatud sümbolid,» leidsid ülekohtu liikmed ühehäälses otsuses, millega lükkasid Torra apellatsiooni tagasi.

Ülemkohtu otsus tähendab, et Torra peab ametist lahkuma. See tooks Kataloonias kaasa poliitilise kriisi ajal, mil regionaalvalitsus püüab ohjeldada koroonaviiruse levikut.

Pole selge, millal diskvalifitseerimine jõustub. Antud otsus on Torra detsembris süüdi mõistnud Kataloonia kõrgema kohtu pädevuses.

Otsuse järgi ei tohi Torra poliitilisel ametikohal olla 18 kuud. Apellatsiooniprotsessi käigus lubati tal siiski presidendiametis jätkata.

Regiooni parlament on juba teatanud, et eirab Torrat diskvalifitseerivat kohtuotsust ja ka president ise võib otsusele vastu hakata.

Kohtuotsus süvendab tõenäoliselt vaidlusi Kataloonia sügavalt lõhenenud separatistlikus liikumises ja võib viia ennetähtaegsete valimisteni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles