Vene asepeaminister seostas massirahutusi SKP kasvuga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene asepeaministrid Igor Šuvalov (paremal) ja Viktor Zubkov.
Vene asepeaministrid Igor Šuvalov (paremal) ja Viktor Zubkov. Foto: SCANPIX

Venemaa esimene asepeaminister Igor Šuvalov peab üleriigilisi massimeeleavaldusi poliitilise küpsuse ja sisemajanduse koguprodukti (SKP) suurenemise märgiks.

Taoliste mõtetega tuli Šuvalov lagedale Gaidari foorumi «Venemaa ja maailma: 2012-2020» kuluaarides, vahendas Interfax.

«Kui SKP kerkib ühe elaniku kohta 15 000 dollarini, siis riik ületab teatud künnise ja hakkab end teistmoodi ülal pidama, poliitiline süsteem muutub liikuvamaks,» rääkis Šuvalov. «See on meie kasvuprobleem, me kasvame, muutume veelgi tsiviliseeritumaks riigiks, see on äärmiselt positiivne faktor.»

Opositsiooni nõudmise kohta Vladimir Putini juhitava valitsuse tagasiastumisest rääkis asepeaminister, et niisuguse nõudmisega astuvad iga päev välja mingi riigi kodanikud. «Valitsus peab aga järgima rahva enamuse tahet, aga mitte ainult nende, kes taolist rahulolematust väljendavad,» lisas ta.

Sarnasel moel hindasid opositsiooni tegevust varem ka teised valitsusametnikud. Näiteks peaminister Vladimir Putin nimetas massikogunemisi demokraatia vältimatuks hinnaks.

Peaprokurör Juri Tšaika oli veendunud, et rahas kogunes tänavatele, sest neile maksti selle eest.

Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill aga märkis oma jõulupöördumises 7. jaanuaril 2012, et võim peab reageerima ühiskonna väljaastumistele. Väga halvaks märgiks oleks see, kui võim jääb protestiavalduste suhtes tundetuks, sest ka väljapoolt tulevaid signaale peab võtma vastu ja siis korrigeerida kurssi, rääkis patriarh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles