Eelmisel nädalal määras president Donald Trump lahkunud Ruth Bader Ginsburgi asemele ülemkohtuniku kandidaadiks Amy Coney Barretti, 48-aastase ringkonnakohtuniku ja õigusprofessori. Kui Barrett valitakse ametisse, saab temast viies naissoost ülemkohtunik läbi aegade. 

Politiseeritud kohtus annaks ta konservatiividele tugeva häälteenamuse: kuus konservatiivide häält kolme liberaalse kohtuniku vastu. Ülemkohtunikud on määratud ametisse eluks ajaks, mistõttu kardavad demokraadid, et nii tugevalt konservatiivide poole kallutatud kohus jääks USA poliitikat mõjutama aastakümneteks. Kõige esimene katsumus tuleks aga juba pärast novembrikuus toimuvaid presidendivalimisi, kus Trump on igati mõista andnud, et ta kavatseb seada kahtluse alla posti teel edastatud häälte õigsuse nendes osariikides, kus ta võib napilt kaotada. 

Barretti esitamine kandidaadiks oli meeltmööda paljudele konservatiividele, kes näevad teda kui uut Antonin Scaliat: põhiseaduse kitsat tõlgendust soosivat tugevate konservatiivsete vaadetega ülemkohtunikku. 

Konservatiivsed naised näevad temas aga kui seni USA poliitikas ja kultuuris kõrvaletõrjutud esindajat: naine, kes on korraga ambitsioonikas ja sügavalt religioosne, kes on saavutanud edu karjääris samal ajal, kui ta räägib perekonnale ja usule pühendumisest. Kohtunik Barrettil on seitse last, kellest kaks on adopteeritud Haitilt ning noorimal on Downi sündroom. 

Kommentaarid
Copy