Armeenia väitel tulistas Türgi alla nende sõjalennuki (2)

Copy
Türgi F-16 hävitaja.
Türgi F-16 hävitaja. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Aserbaidžaani toetama saadetud Türgi F-16 hävitajad lasid täna alla Armeenia õhuruumis alla Armeenia lennuki, väitis Armeenia sõjavägi.

Võimude sõnul tõusid Türgi lennukid õhku Ganja lennujaamast Aserbaidžaanist, et toetada aserite sõjategevust. Rünnaku käigus tulistas Türgi alla Armeenia SU-25 lennuki, mille piloot sai surma. 

Türgi eitas lennuki ründamist.

«Väide, et Türgi tulistas alla Armeenia hävituslennuki on absoluutselt vale,» lausus Türgi  presidendi Recep Tayyip Erdoğani pressiülem Fahrettin Altun. «Armeenia peaks tõmbuma tagasi nende okupeeritud territooriumitelt, selmet kasutada labaseid propagandatrikke.»

Aserbaidžaani kaitseministeeriumi pressiesindaja nimetas Jerevani väiteid Armeenia propagandamasina järjekordseks valeks.

Varem süüdistas Armeenia Türgit ka oma palgasõdurite saatmises Mägi-Karabahhi toetama Aserbaidžaani vägesid. Türgi eitas ametlikult seda.

Samas kirjutas peaministri esindaja Altun täna Twitteris, et Ankara on täielikult pühendunud Aserbaidžaabni aitamisele nende püüetes võita tagasi okupeeritud alad.

Kolm päeva kestnud kokkupõrgetes armeenlastest elanikkonnaga Mägi-Karabahhis on saanud surma ligi sada inimest, nende seas tsiviilisikuid.

Mägine enklaav kuulub ametlikult Aserbaidžaanile, kuid kohalikud armeenlased on seda valitsenud alates 1994. aastast.

Nüüdse konflikti lahvatamises süüdistavad Armeenia ja Aserbaidžaan vastastikku teineteist.

Kuna Türgi toetab Aserbaidžaani ning Armeenias on Venemaa sõjaväebaas, kasvab ka mure, et teised riigid võivad konflikti otseselt sekkuda. Venemaa on seni kutsunud üles kehtestama kiiremas korras relvarahu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles