Soome jätab tänavu ära traditsioonilise iseseisvuspäeva vastuvõtu

Copy
Soome president Sauli Niinistö ja tema abikaasa Jenni Haukio iseseivuspäeva vastuvõtul 2018. aastal.
Soome president Sauli Niinistö ja tema abikaasa Jenni Haukio iseseivuspäeva vastuvõtul 2018. aastal. Foto: VESA MOILANEN/AFP

Soomes jätab tänavu ära traditsioonilise detsembrikuise iseseisvuspäeva vastuvõtu presidendipalees, vahendas täna riigipea kantselei.

Selle asemel näitab rahvusringhääling Yle iseseisvuspäeval televiisorist Soome teatrit ning katkeid varasemate aastate vastuvõttudest. Yle erisaates külastatakse lisaks presidendipaleele ka teisi Soome piirkondi.

«Pidulikule vastuvõtule on varasemail aastatel kogunenud presidendipaleesse paar tuhat soomlast. Kuid ka kodudes tähistatakse iseseisvuspäeva, miljonid soomlased teevad seda telerite ees. Ehkki tänavu ei kogune me traditsioonilisel kombel presidendipalees, ei vähenda see siiski pidupäeva tähtsust. Tähistame Soomet ja oma iseseisvust kõigi soomlastega koos uues saates ,» teatas presidendikantselei tehtud avalduses Sauli Niinistö.

Täpsem info saate kohta saabub novembri algul.

Presidendi kodulehe andmetel on iseseisvuspäeva pidustused toimunud presidendipalees alates aastast 1946, erandiks vaid viis korda. Aastatel 1972 ja 2013 oli presidendipalees remont ning vastuvõtt toimus 1972. aastal Finlandia-talos ja 2013. aastal Tampere-talos.

Aastatel 1952 ja 1974 ei toimunud vastuvõtte üldse, sest 1952. aastal oli president Juho Kusti Paasikivi haige ning 1974. aastal suri president Urho Kekkoneni abikaasa Sylvi Kekkonen vaid mõned päevad enne vastuvõtu toimumist. 1981. aastal ei korraldatud vastuvõttu presidendipalees, sest president Kekkonen ei saanud haiguse tõttu oma ametikohuseid täita. 

Vastuvõtt toimus toona Finlandia-talos ja peoperemeheks oli peaministri asendaja Eino Uusitalo.

Iseseisvuspäeva piduliku vastuvõtu ajalugu läheb tagasi aastasse 1919, mil presidendipalees korraldati pärastlõunane vastuvõtt. Esimene tõeline õhtune pidu korraldati aastal 1922, kuid aastatel 1923-24 korraldati taas pärastlõunane vastuvõtt.

Aastal 1925 korraldasid president Lauri Relander ja proua Signe Relander õhtuse vastuvõtu iseseisvuspäeva eelõhtul.

Aastatel 1926, 1931 ja 1932 iseseisvuspäeva pidulikku vastuvõttu ei toimunud, ega ka mitte Teise maailmasõja ajal aastail 1939–45.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles