Vene kohus mõistis tuntud Gulagi-ajaloolase 13 aastaks vangi (1)

Copy
Tuntud Vene Gulagi-ajaloolane Juri Dmitrijev, kes mõisteti 13 aastaks range režiimiga kolooniasse.
Tuntud Vene Gulagi-ajaloolane Juri Dmitrijev, kes mõisteti 13 aastaks range režiimiga kolooniasse. Foto: AFP / Scanpix

Vene kohus mõistis teisipäeval tuntud Gulagi-ajaloolase Juri Dmitrijevi 13 aastaks vangi vastuolulises seksuaalse ahistamise kaasuses.

Dmitrijev võeti 2016. aastal kinni ja talle esitati süüdistus lapspornograafias seoses tema lapsendatud tütrest Nataljast tehtud mitme aktifotoga ajast, mil too oli teismeline. Mehe sõnul pildistas ta last, et jälgida tema kasvu. Kohus mõistis ta 2018. aastal õigeks.

Kõrgema astme kohus aga tühistas selle otsuse ja Dmitrijev pidi taas astuma kohtu ette süüdistatuna pealesunnitud seksuaalses tegevuses, mis on seotud lapsega.

Selle aasta juulis mõistis kohus Dmitrijevi 3,5 aastaks vangi, millest ta oli suure osa juba kohtueelses vangistuses ära kandnud.

Prokurörid vaidlustasid kohtuotsuse, nõudes ajaloolase karmimat karistamist. Dmitrijev esitas samuti apellatsiooni, nõudes õigeksmõistmist kõikides süüdistuspunktides.

Karjala ülemkohus langetas teisipäeval uue, karmima otsuse, mis tühistas varasema otsuse.

Kohtuotsusega saadetakse 64-aastane Dmitrijev 13 aastaks range režiimiga kolooniasse.

Tema toetajate sõnul võeti ajaloolane sihikule seoses tema tööga NSV Liidu aegsete õuduste avalikustamisel.

Ajaloolane on tegutsenud aastakümneid Stalini-aegsete ühishaudade tuvastamise ja neist leitud säilmete ekshumeerimisega.

«On ilmne, et see kohtuotsus ei põhinenud seadusel, et see kohtuotsus oli poliitiliselt motiveeritud,» ütles inimõigusühenduse Memoriali liige Oleg Orlov raadiojaamale Ehho Moskvõ.

«Memorial ja kaitsjad võitlevad selle otsuse vastu,» ütles ta ja lisas, et otsus vaidlustatakse kõrgemas kohtus ja kaebus edastatakse ka Euroopa inimõiguste kohtule.

Memorial kuulutas Dmitrijevi poliitvangiks ja ütles, et tõeline põhjus tema üle kohtumõistmiseks oli tegevus «poliitiliste repressioonide mälestuse säilitamisel».

Vene võimud on nimetanud Memoriali «välisagendiks» ja takistanud selle tegevust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles