Pariisis algab kohus Aafrika kunsti tagastamist nõudjate üle

Copy
Aafrika kunst Pariisi Musée du quai Branlys.
Aafrika kunst Pariisi Musée du quai Branlys. Foto: AFP / Scanpix

Pariisis algab kohus viie aktivisti üle, kes üritasid võtta Prantsusmaa tähtsaimast põlisrahvaste kunsti muuseumist Aafrika matusetarbeid, et survestada nii valitsust tagastama kunsti rahvastele, kelle käest see nende väitel varastati.

Aktsiooni Pariisi Musée du quai Branlys juhtis Kongo päritolu aktivist Emery Mwazulu Diyabanza.

«Me viime selle koju,» ütleb ta juunis sotsiaalmeediasse jõudnud videol, haarates kätte 19. sajandist pärineva Tšaadi matusesamba ja kandes seda mööda muuseumi ringi.

Diyabanza on viinud samalaadseid aktsioone läbi ka Marseille' põlisrahvaste muuseumis ja Hollandis Berg en Dali muuseumis.

«Tähtis on minna kohtusse võitluslikus vaimus, isegi kui see on ohtlik,» ütles aktivist AFP-le.

«Meil ei olnud kavas seda eset varastada, aga me jätkame, kuni Aafrika riisumise ebaõigust ei ole heastatud.»

Diyabanzale ja tema neljale kaaslasele on esitatud süüdistus muuseumikollektsiooni kuuluva kunstiteose varastamises ning neid ähvardab kuni 10 aasta pikkune vanglakaristus ja 150 000 eurone rahatrahv.

Diyabanza ise kaebas pärast vahistamist juunis riigi kohtusse, süüdistades seda koloniaalajastul Prantsusmaale toodud põlisrahvaste kunsti varastamises ja varastatud asjade vastuvõtmises.

President Emmanuel Macron lubas 2017. aastal võimule tulles uurida Aafrika kultuuriaarete tagastamise võimalust. Nüüdseks on Senegal saanud tagasi tseremooniamõõga ja Benin umbes kaks tosinat eset.

Kriitikute sõnul on see ebapiisav. Nad osutavad eelmisel suvel läbi viidud pühakujude oksjonile, mida Nigeeria keelitustest hoolimata ei peatatud.

Macroni loodud komisjoni 2018. aasta aruande põhjal on Prantsuse muuseumides umbes 90 000 Aafrika kunsti eset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles