Belgia sai 493 päeva pärast valimisi peaministri

Copy
Belgia uus peaminister Alexander De Croo.
Belgia uus peaminister Alexander De Croo. Foto: Francois Walschaerts/afp/Scanpix

Belgia poliitilised juhid teatasid täna, et riigi uut, seitsmest erakonnast koosnevat koalitsioonivalitsust hakkab juhtima flaami liberaalide liider Alexander De Croo.

493 päeva pärast valimisi ning päeval, mil koroonasurmade arv riigis tõusis üle 10 000, on võimukõnelused lõpuks vilja kandnud. 

Belgia on olnud poliitiliselt ebastabiilne ning aastatel 2010–2011 oldi ilma poliitiliselt toimiva valitsuseta koguni 541 päeva järjest. 

Täna valiti peaministriks 44-aastane Alexander de Croo, flaami liberaal ja praeguse ajutise kabineti rahandusminister. Belgia kuningas vannutab De Croo ametisse neljapäeval.

Ta vahetab välja prantsusekeelse Sophie Wilmèsi, kes on olnud peaminister kogu epideemia aja, saamata kunagi arvestada parlamendienamuse toetusega. 

Uus koalitsioon toob kokku kaks sotsialistlikku parteid, nii prantsusekeelse kui ka flaamikeelse, samuti kaks liberaalset ja kaks rohelist parteid. Nendega liituvad flaami kristlikud demokraadid, kuid 2014–2018 valitsuses olnud flaami rahvuslaste parempoolne N-VA jääb kõrvale. 

N-VA hülgas praeguse Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheli juhitud valitsuse 2018. aasta detsembris. Sellest ajast on Belgia olnud enamusvalitsuseta, ehkki 26. mail 2019 toimusid valimised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles