Tsihhanovskaja alustas Valgevene varivalitsuse moodustamist

Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja Foto: AFP / Scanpix

Leedus eksiilis viibiv Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja asus moodustama varivalitsust, selgub tema tänasest teatest Telegramis.

«Tsihhanovskaja määras inimõigusvolinikuks tuntud juristi ja inimõiguslase Garõ Paganjaila. Majandusreformide volinikuks majandusteadlase Aless Aljahnovitši,» seisis teates.

Paganjaila oli kaitsja paljudes Valgevene inimõigusasjades, sealhulgas ajakirjanike Pavel Šeremeti ja Dzmitrõi Zavadski tapmise asjas, ning ta on üle 20 aasta olnud Valgevene Helsingi komitee esimees. Aljahnovitš on majanduse  ja majandusreformide analüüsikeskuse CASE-Belarus asepresident.

«Aljaksandr Lukašenka režiim ei ole mitte üksi ebaseaduslik, vaid jääb üha rohkem oma ülesannetega jänni. Me ei tohi mitte tegutseda ja vaadata, kuidas riik vajub järjest sügavamale kriisi. Seepärast jätkan uute valimiste korraldamise tagamiseks tööd kõigi Valgevene ühiskonna demokraatlike jõudude ühendamiseks,» kuulutas Tsihhanovskaja.

Tema pressisekretär Ganna Krassulina selgitas Interfaxile, et jutt on Tsihhanovskaja meeskonna moodustamisest: «See on vastus küsimusele, kas Svjatlana Tsihhanovskaja on üksik inimene või tal on meeskond? Kui tal on meeskond, siis kes sellesse kuulub?» sõnas ta.

«Töötame koos koordineerimisnõukoguga. Kooskõlaliselt. Ühise eesmärgi nimel,» vastas Krassulina küsimusele, kas Tsihhanovskaja meeskonda arvatakse ka Valgevene opositsiooni koordineerimisnõukogu liikmeid.

«Koordineerimisnõukogu on Svjatlana loodud režiimiga selle lahkumise ja võimu üleandmise protseduuri üle läbirääkimiste pidamise organ,» lisas pressisekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles