EL kritiseerib õigusriigiraportis Poolat ja Ungarit (2)

Copy
Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová  ja Ungari peaminister Viktor Orbán.
Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová ja Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit kritiseeris täna avaldatud ühenduse liikmesriikide demokraatianorme vaatlevas raportis Poolat ja Ungarit.

Brüsseli ja Budapesti suhted on õigusriigi käsitlusele põrgates viimasel ajal teravnenud.

Eile nõudis peaminister Viktor Orbán Euroopa Komisjoni asepresidendi Věra Jourová tagasiastumist seoses tema kriitikaga Ungari suunal, ja teatas, et Budapest peatab poliitilised kontaktid asepresidendiga.

Euroopa Komisjoni hinnangus Ungarile ja Poolale väljendatakse tõsist muret kohtute sõltumatuse üle neis riikides, ilmneb AFP käsutusse jõudnud kokkuvõttest.

Budapest ja tema liitlane Varssavi on demokraatia ja rände küsimustes juba mõnda aega Büsseliga sõdinud. Orbáni süüdistatakse opositsioonilise meedia tagakiusamises ja välisriikidest rahastatavate ülikoolide sulgemises.

Teisipäeval nõudis Orbán, et Jourová astuks tagasi Saksa ajalehele Der Spiegel Ungari kohta tehtud avalduse eest.

«Härra Orbánile meeldib öelda, et ta ehitab illiberaalset demokraatiat,» ütles Jourová lehele. «Ma ütleksin: ta ehitab haiget demokraatiat.»

Euroopa Komisjon lükkas Orbáni nõudmise tagasi, kuid vaidlustest Budapestiga ei pääseta ilmaselt ka neljapäeval algaval Euroopa Liidu tippkohtumisel. 

Jourová ütles Orbáni kriitikat kommenteerides AFP-le, et ei soovi laskuda isiklikesse rünnakutesse.

«Aga ma tahan ühe asja kindlalt tagasi lükata: me ei solvanud ungari rahvast,» rõhutas ta ja kinnitas, et austab neid ja nende valikuid.

«Aga see ei tähenda, et me ei peaks, vajaduse korral ka kriitiliselt, rääkima valitsuste ja nende valitud esindajate tegudest.»

EK raportis vaadeldakse demokraatia nelja tugisammast: õigussüsteemi, korruptsioonivastast raamistikku, ajakirjandusvabadust ning kontrolli- ja tasakaalusüsteemi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles