Tšehhi ja Slovakkia valmistuvad uueks eriolukorraks (2)

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Slovakkias registreeriti eile rekordilised 567 uut koroonaviirusega nakatunut. 
Slovakkias registreeriti eile rekordilised 567 uut koroonaviirusega nakatunut. Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

Tšehhi ja Slovakkia valitsus plaanivad sel nädalal kuulutada taas välja eriolukorra, sest mõlemas riigis on koroonaviirus hakanud hoogsalt levima.

Slovakkias tuvastati eile 567 uut koroonaviiruse juhtumit ööpäeva jooksul, mis on suurim ühepäevane nakatumiste kasv pandeemia ajal. Tšehhi rekord oli kahe nädala eest, 17. septembril registreeriti 3126 nakatumist, ent nakatumiskordaja ei näita aeglustumist.

Tšehhi peaminister Andrej Babiš ütles esmaspäeval, et kavatseb eilsel valitsusistungil toetada tervishoiuministri plaani kehtestada järgmiseks 30 päevaks eriolukord. Seejärel saab parlamendi alamkoja heakskiiduga seda pikendada.

Eelmisel nädalal ametisse asunud uus tervishoiuminister Roman Prymula võttis kohe vastu täiendavad reeglid üritustel osalejate arvu piiramiseks ja toidukohtade sulgemiseks kella kümnest õhtul. Toona ütles Prymula, et meetmed kehtivad kaks nädalat ning nakatumiskordaja allasurumisel piirangud tühistatakse. Ent valitsuse viimasest kavast nähtub, et senised sammud pole olnud piisavad.

Prymula sõnul kaalub valitsus ürituste piirmäära seadmist 10 või 20 inimesele, välja arvatud pulmad, kuhu võib tulla kuni 30 osalejat.

Reedel ja laupäeval valivad tšehhid kohalikke omavalitsusi ning kolmandikku parlamendi ülemkoja senati koosseisust. Alguses mõeldi, et tervisekaalutlustel ei saa karantiini jäänud üldse valida. Nende hulga kasvamisel valmistati aga ette uus seadus, mis lubab tšehhidel hääletada sissesõidujaoskondades autost väljumata. Kokku püstitab sõjavägi riigis 156 sissesõidujaoskonda. Need, kel auto kasutamise võimalust ei ole, saavad valimiskasti koju kutsuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles