Leedus keelatakse rõdul suitsetamine

Copy
Leedus keelatakse kortermajade rõdudel suitsetamine. Pilt on illustratiivne.
Leedus keelatakse kortermajade rõdudel suitsetamine. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Bastian/Scanpix

Leedu seim keelas 2021. aastast mitmekorruseliste hoonete rõdudel suitsetamise, kui selle vastu on kas või üks maja elanik.

Neljapäeval võttis seim vastu sellekohased muudatused tubakaseadusesse. Muudatuse poolt oli 69, vastu neli seimi liiget, seitse jäi erapooletuks. 

Seadusemuudatuse esitas tervishoiuminister Aurelijus Veryga 13 seimiliikme toetusel. 

Seim on üritanud 2014. aastast mitu korda rõdul suitsetamist keelata. Muudatuse vastased väidavad, et seda on võimatu jõustada, sest politseil pole võimekust seaduserikkujaid korrale kutsuda.

Tervishoiuministri sõnul aga on vajalik tulla vastu nende inimeste palvetele, kes ei saa  oma kinnisvara korralikult kasutada, sest nende naabrid suitsetavad. Veryga sõnul tähendab inimese õigus suitsetada sageli teiste inimeste piinamist, mistõttu on seaduseelnõu õigustatud, vahendas Leedu meedia.

Veryga sõnul võimaldab seadus inimestel kaitsta oma vara, perekonda ja lapsi.

Seimi liige Tomas Tomilinas ütles seadust toetades, et inimõigused ja vabadus suitsetada lõppeb seal, kus teise inimese õigust puhtale õhule hakatakse rikkuma.

Peaminister Saulius Skvernelis ütles, et toetab seadust, sest naabrite suitsetamine kätkeb endast paljude kortermajade elanike jaoks ebameeldivust – inimesed ei saa avada aknaid ega kuivatada rõdul pesu, sest on sunnitud sisse hingama suitsu.

Seadus keelab suitsetamise ka vabaõhu spordiürituste pealtvaatajate aladel ja teistel avalikel üritusel, suletud bussiootepaviljonides, laste mänguväljakutel ja paikades, kus inimestele serveeritakse välitingimustes süüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles