GALERII ⟩ USA-sse suunduv migrandikaravan sisenes Guatemalasse (1)

Copy

Tuhanded peamiselt Hondurasest pärit USA-sse suunduvad migrandid ületasid neljapäeval Guatemala piiri. 

Enam kui 3000 migranti asusid kolmapäeva õhtul Hondurase suuruselt teisest linnast San Pedro Sulast teele, hoolimata koroonapandeemiaga seotud ohtudest ja piirangutest.

Seljakottide ja kilekottidega migrandid surusid end läbi kahest Guatemala sõdurite rivist Entre Riose piiriületuspunktis ja jätkasid oma teed põhja poole. 

Guatemala Rändeameti ametnike hinnangul sisenes välismaalastele kohustuslikku koroonatesti andmata riiki umbes 3000 inimest. Neist paljud ei kandnud ka näomaski. 

«Me ei mõtle pandeemiale, see on viimane, mis meile pähe turgatab,» lausus 20-aastane Jefrey Amaya. 

Amaya sõnul oli ta ühinenud karavaniga, nähes sõnumit sotsiaalmeedias. 

Sõdurid ulatasid vett mööduvatele migrantidele, kellest mitmed aplodeerisid neile läbipääsu võimaldamise eest. 

Viimastel aastatel on tuhanded suurtes rühmades liikuvad Kesk-Ameerika migrandid sisenenud Mehhikosse eesmärgiga jõuda USA piirini. 

Karavan jätkas oma teekonda põhja suunas vaid kuu enne USA presidendivalimisi, kus migrantide suhtes karmi poliitikat ajav riigipea Donald Trump taotleb teist ametiaega.

Trump on ähvardanud Mehhikot karmide tollitariifidega, kui see ei püüa jõulisemalt takistada dokumentideta migrantide liikumist. President Andrés Manuel López Obrador on seejärel paigutanud riigi piiridele umbes 26 000 sõdurit. 

Trumpi administratsioon teatas neljapäeval, et võtab järgmisel aastal vastu rekordiliselt vähe ehk 15 000 põgenikku. 

Tema demokraadist rivaal 3. novembri valimistel Joe Biden seevastu on tõotanud tõsta põgenike ülempiiri 125 000-ni. Tema sõnul vastab tagakiusatute vastuvõtmine USA väärtustele. 

Enamik kolmapäeval teele asunud migrantidest on noored mehed.

«Me läheme otsima Ameerika unistust, keegi ei peata meid. Me kas sureme siin COVID-19 tõttu või sureme nälga. Valitsus ei tee midagi töökohtade loomiseks,» ütles 27-aastane Miguel Artiga. 

Hondurase presidendi Juan Orlando Hernándeze sõnul on eelmise nädala seisuga kodumaale tagasi saadetud 31 022 riigi kodanikku, enamik neist Mehhikost ja Ühendriikidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles