Leedu president: dialoog Venemaaga ei saa olla ühesuunaline liiklus

Copy
Leedu president Gitanas Nausėda (paremal) ja Prantsuse president Emmanuel Macron Vilniuses 28. septembril 2020.
Leedu president Gitanas Nausėda (paremal) ja Prantsuse president Emmanuel Macron Vilniuses 28. septembril 2020. Foto: Valda Kalnina/EPA/Scanpix

Euroopa Liidu dialoog Venemaaga ei saa olla ühesuunaline liiklus ja Vene opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi mürgitamine näitas, et Moskva keeldub demokraatlikest reeglitest, ütles neljapäeval Leedu president Gitanas Nausėda, saabudes EL-i tippkohtumisele, kus muu hulgas arutatakse reaktsiooni Navalnõi mürgitamisele. 

«Ma olen ka dialoogi pooldaja – dialoog on alati parem kui kaklus, kuid dialoog peab rajanema õiglastel reeglitel,» märkis Leedu liider, meenutades, et arutas seda teemat äsja Vilniust külastanud Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga. 

Nausėda märkis, et Navalnõi mürgitamine tõi tagasi mälestused sellest, mis juhtus Anna Politkovskaja, Boriss Nemtsovi ja Vladimiri Kara-Murzaga. 

«Kui mõtlen säärastest juhtumitest nagu Navalnõi mürgitamine, on mul väga veider deja vu tunne – meenuvad Anna Politkovskaja ja Boriss Nemtsov, meenub Kara-Murza ning need nimed näitavad, et režiim ei ole valmis järgima demokraatlikke reegleid ja et režiim kasutab 20. sajandi meetodeid,» lausus president.

«Me ei saa sellega leppida,» lisas ta. 

Tagasi üles