Eesti ja veel neli Euroopa riiki pärisid ÜRO-s Navalnõi kohta aru (1)

Copy
Aleksei Navalnõi septembri lõpus Berliinis.
Aleksei Navalnõi septembri lõpus Berliinis. Foto: AFP / Scanpix

Eesti, Prantsusmaa, Saksamaa, Ühendkuningriigi ja Belgia suursaadikud ÜRO-s kutsusid Venemaad üles kiiresti ja täielikult avaldama Aleksei Navalnõi mürgitamise asjaolud Novitšoki rühma kuuluva ainega ja teavitama sellest Julgeolekunõukogu.

Viie ÜRO Julgeolekunõukokku kuuluva Euroopa riigi hinnangul ohustab Navalnõi mürgitamine Novitšokiga rahvusvahelist rahu ja julgeolekut.

Kolmapäeval, Nigeri viimasel eesistumispäeval Julgeolekunõukogus, saatsid Eesti, Prantsusmaa, Saksamaa, Ühendkuningriik ja Belgia kirja eesistuja Abdu Abarry ja ÜRO peasekretäri António Guterresi nimele, paludes seda levitada Julgeolekunõukogu dokumendina, kirjutas Vene uudisteagentuur Interfax. 

"Kutsume Vene Föderatsiooni üles viivitamatult, täielikult ja läbipaistvalt avaldama selle rünnaku asjaolud ja teavitama sellega seoses Julgeolekunõukogu," seisab dokumendis, mis esitati Venemaa eesistumise eelõhtul.

Viis riiki juhtisid tähelepanu nõukogu mullu 29. novembril vastu võetud deklaratsioonile, mille kohaselt igasugune keemiarelva kasutamine sõltumata kohast, ajast, toimepanijast ja tingimustest on vastuvõetamatu ning ohustab rahvusvahelist rahu ja julgeolekut.  

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja ütles neljapäeval korraldatud pressikonverentsil, et soovitab Saksamaal ja teistel riikidel Vene võimudega koostööd teha, mitte Nigeri eesistumise lõpus kirju saata, kirjutab Vene uudisteagentuur. 

44-aastane opositsionäär Navalnõi haigestus 20. augustil lennul Siberist Moskvasse. Kaks päeva pärast Omski haiglas veetmist toimetati ta ravile Berliini Charité kliinikusse, kus ta viibis 32 päeva, sellest 24 intensiivravipalatis.

Saksamaa teatel näitasid sõjaväe keemiarelvalaboris läbi viidud testid ühemõtteliselt, et Navalnõi mürgitati Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürgiga Novitšok. Sama mürgiga üritati 2018. aastal Suurbritannias Salisburys tappa endist topeltagenti Sergei Skripali.

Navalnõi on lubanud võimalikult kiiresti naasta Venemaale, mille võimuesindajad on juba jõudnud teda süüdistada koostöös Lääne julgeolekuteenistustega. Enda mürgitamist seostas opositsioonijuht usutluses Saksa meediale Vene presidendi Vladimiri Putiniga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles