Mehhiko kohus toetas ekspresidentide üle kohtumõistmise referendumit

BNS
Copy
Mehhiko president Andres Manuel Lopez Obrador
Mehhiko president Andres Manuel Lopez Obrador Foto: Sumamospor MX /Eyepix/SIPA/Sumamospor MX /Eyepix/SIPA/Scanpix Baltics

Mehhiko ülemkohus kiitis neljapäeval heaks president Andrés Manuel López Obradori taotluse korraldada rahvahääletus selle üle, kas mõista kohut mitmetes õigusrikkumistes, seal hulgas korruptsioonis süüdistatud viie endise riigipea üle.

López Obradori taotletud «rahvakonsultatsiooni» sihtmärkideks on Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderón ja Enrique Peña Nieto, kelle ametiajad jäid vahemikku 1988-2018.

Vasakpopulist López Obrador, kes tuli 2018. aastal võimule lubadusega ohjeldada ulatuslikku seadusrikkumist, on süüdistanud oma eelkäijaid «rikkuse ulatuslikus kontsentreerimises, tohutus kahjus riigikassale, riigi varade erastamises ja ulatuslikus korruptsioonis».

Mehhiko seaduste kohaselt on presidendil õigus taotleda referendumit ja ülemkohus peab otsustama, kas see on vastavuses põhiseadusega.

Ülemkohtu 11 kohtunikust kuus andis presidendi taotlusele heakskiidu ning üks nõudis selle kuulutamist põhiseaduse vastaseks, öeldes, et see võib rikkuda süütuse presumptsiooni.

«Me ei tohi karta rahvast ja me peame jõustama demokraatia,» ütles López Obrador neljapäeval enne ülemkohtu otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles