EK president ja Briti peaminister arutavad kaubanduskõneluste seisu

Copy
January 8, 2020, London, London, UK: London, UK. Prime Minister Boris Johnson welcomes the President of the European Commission, Ursula von der Leyen, on the steps of NO10 Downing Street this afternoon as he insists the Brexit transition will not extended past December. (Credit Image: © Alex Lentati/London News Pictures via ZUMA Wire)
January 8, 2020, London, London, UK: London, UK. Prime Minister Boris Johnson welcomes the President of the European Commission, Ursula von der Leyen, on the steps of NO10 Downing Street this afternoon as he insists the Brexit transition will not extended past December. (Credit Image: © Alex Lentati/London News Pictures via ZUMA Wire) Foto: Alex Lentati/ZUMAPRESS.com

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen peab laupäeval videokõnelusi Briti peaministri Boris Johnsoniga, et saavutada läbimurre Brexiti-järgsetes kaubanduskõnelustes.

Kõnelused algavad õhtupoolikul, ütles von der Leyeni pressiesindaja Eric Mamer Twitteris. Eesmärgiks on anda hinnang läbirääkimiste seisule ja arutada järgmisi samme.

Kõnelused on kavas pärast EL-i ja Ühendkuningriigi pealäbirääkijate Michel Barnier ja David Frosti reedest kohtumist Brüsselis, millega lõpetatakse käimasolev kõnelusvoor. Olulist läbimurret kohtumisest ei oodata.

Von der Leyen teatas neljapäeval, et Euroopa Liit astub õiguslikke samme Briti valitsuse katsete vastu Brexiti lahkumisleppe tingimustest kõrvale kalduda. Komisjon saatis Briti valitsusele märgukirja, mis on tema suhtes käivitatava rikkumistoimingu esimene samm.

Briti parlamendi alamkoda kiitis teisipäeval heaks seaduse, mis reguleerib Ühendkuningriigi siseturgu alates 1. jaanuarist, kui Brexiti-järgne üleminekuperiood on läbi ning riik lahkub EL-i ühisturult ja tolliliidust.

Kui britid eelnõust ei loobu, käivitab EL rikkumismenetluse, mis võib jõuda Euroopa Kohtusse, kus Ühendkuningriigile võidakse määrata kõrge trahv.

Johnson on eelnõule seni kindlaks jäänud, ehkki see teeb murelikuks tema erakonna ja ka Washington on hoiatanud, et nii võib sattuda ohtu Iiri rahulepe.

Tüli seaduseelnõu üle ei ole kaubanduskõnelusi peatanud, kuid lootus EL-i 15. oktoobri tippkohtumiseks kokkuleppele jõuda on tublisti kahanenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles