Euroopa Liidu liidrid rääkisid Küprose pehmeks

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Eesti peaminister Jüri Ratas eile Brüsselis. 
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Eesti peaminister Jüri Ratas eile Brüsselis. Foto: Aris Oikonomou/AP

Eilse päeva alguses, Eesti aja järgi kell 2.55 öösel potsatas ELi ülemkogu kajastavate ajakirjanike postkasti ühenduse presidentide ja peaministrite esimese tööpäeva tulemus: tippkohtumise järelduste välispoliitikat puudutav osa.

Olukord Vahemere idaosas, Hiina, Valgevene, Mägi-Karabahhi konflikt ja Aleksei Navalnõi olid teemad, mida see kattis. ELi maade liidrite avatööpäev kestis selleni jõudmiseks neljapäeva pärastlõunast reede esimeste tundideni.

Vastuseks küsimusele, millele kõige rohkem aega kulus, ütles Eestit esindanud peaminister Jüri Ratas: «Ikka teema, mis oli seotud ühelt poolt meie kõigi selge toetussõnumiga Küprose ja Kreeka suunas ning teiselt Türgi küsimusega selles kontekstis.»

Ratas ei teinud saladust, et paralleelselt oli laual Valgevene sanktsioonide küsimus. Eile lõppenud ülemkogu tulemusel soostus Küpros lõpuks loobuma Valgevene sanktsiooninimekirja blokeerimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles