FOTOD ⟩ Miilitsajõud kasutasid Minskis veekahurit ja võtsid kinni protestijaid (1)

Copy

Valgevene miilitsajõud kasutasid pühapäeval Minskis tuhandete meeleavaldajate laialiajamiseks veekahurit ja võtsid protestijaid kinni.

«Minskis kasutati veekahurit,»ütles siseministeeriumi kõneisik Olga Tšemodanova AFP-le. Ta kinnitas ka protestijate kinnivõtmist, kuid ei andnud täpsemat teavet.

Erinevatel hinnangutel võttis Minskis pühapäevasest meeleavaldusest osa üle 100 000 inimese.

Inimõiguslaste teatel on Minskis, Grodnas, Vitsebskis ja Brestis meeleavaldustel kinni võetud üle 110 inimese.

Meeleavaldajad nõudsid Lukašenko tagasiastumist ja vahistatud protestijate ning poliitvangide vabastamist.

Portaali Nexta andmetel on Lukašenko vastaste vastu algatatud üle 250 kriminaalasja.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell taunis pühapäeval Valgevene välisministeeriumi nõudmist, et Leedu ja Poola vähendaksid oma diplomaatilist personali Minski saatkondades. «Valgevene võimude nõudmine Poolale ja Leedule kutsuda tagasi oma suursaadikud ja märkimisväärselt vähendada oma diplomaatilist esindatust Minskis on alusetu ja kahetsusväärne. See läheb vastuollu dialoogi loogikaga ning viib Minski võimude edasise isolatsioonini,» ütles Borrell Brüsselis tehtud avalduses.

Borrell märkis, et Valgevene võimude katsed tegutseda konkreetsete Euroopa Liidu liikmesriikide vastu ei vähenda EL-i ühtsust ning seda kinnitas ka ühenduse tippkohtumine 1. oktoobril, kui EL-i riigipead ja valitsusjuhid kutsusid Valgevene võime lõpetama vägivald ja repressioonid, vabastama kõik meeleavaldustel vangistatud inimesed ja poliitvangid, austama meedia ja kodanikuühiskonna vabadust ning alustama kõikehõlmavat rahvuslikku dialoogi.

«EL toetab jätkuvalt valgevene rahva demokraatlikku õigust valida omale president uute vabade ja õiglaste valimistega ima välise sekkumiseta,»ütles Borrell.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles