Biškekis pandi põlema Kõrgõzstani parlament, vabastati mitu endist liidrit (1)

Copy
Opositsiooni meeleavaldajad Kõrgõzstani pealinnas Biškekis.
Opositsiooni meeleavaldajad Kõrgõzstani pealinnas Biškekis. Foto: EPA / Scanpix

Meeleavaldajad panid ööl vastu teisipäeva Biškekis põlema Kõrgõzstani parlamendi hoone ja vabastasid ka mitu endist liidrit.

Pealtnägijate sõnul tungisid pühapäevaste üldvalimiste tulemuste vastu protestijad esmaspäeval parlamendihoonesse ja rüüstasid seal. Nad panid põlema ka ühe kabineti, kust tuli edasi levis.

Leeke oli näha hoone lääneküljel neljandal, viiendal, kuuendal ja seitsmendal korrusel.

Parlamendihoones asuvad ka presidendi ametiruumid.

Meeleavaldajad vabastasid Kõrgõzstani ekspeaminister Sapar Isakovi, kes oli saadetud 18 aastaks vangi korruptsiooni eest, teatas ööl vastu teisipäeva kohalik meedia.

Uurimisisolaatorist vabastati ka endine parlamendisaadik Ravšan Jeenbekov, kes oli vahi all süüdistatuna seotuses rahutustega Biškeki eeslinnas Koi-Tašis 2019. aasta augustis.

Varem saavutasid meeleavaldajad pärast läbirääkimisi riikliku julgeolekukomitee juhtkonnaga endise presidendi Almazbek Atambajevi vabastamise. Vabadusse pääses ka endine parlamendisaadik Sadõr Žaparov.

Atambajev mõisteti juunis süüdi kriminaalse autoriteedi Aziz Batukajevi ebaseaduslikus vabastamises 2013. aastal.

Lisaks sellele kahtlustatakse endist riigipead massirahutuste organiseerimises 2019. aasta 7.-8. augustil Biškeki eeslinnas Koi-Tašis.

Atambajev oli Kõrgõzstani president 2011. aasta detsembrist 2017. aasta novembrini.

Kõrgõzstani üldvalimistel kaotanud parteid kavatsevad moodustada rahvavalitsuse ja valida uue peaministri, ütles esmaspäeval opositsioonipartei Ata-Meken liider Janar Akajev miitingul.

«Tegutseva valitsuse asemel moodustatakse uus, rahvavalitsus, samuti nimetatakse uus peaminister,» ütles Akajev ööl vastu teisipäeva.

«Valitsuse ja peaministri ülesanne seisneb uute valimiste korraldamises, mis on puhtad ja läbipaistvad,» lisas ta.

Ata-Mekeni ridades parlamenti kandideerinud Tilek Toktogazijev ütles, et «kolme võimumeelset parteid ei tohi lubada võimu juurde, nende parteide liikmed ei tohiks tulevikus olla ka ühelgi ametikohal».

Ta viitas parteidele Birimdik, Mekenim Kõrgõzstan ja Kõrgõzstan.

Opositsioonierakonnad kavatsevad määrata Biškeki komandandi. Sotsiaalmeedias algas juba rahvaüksuste moodustamine korra tagamiseks Kõrgõzstani pealinnas, kuna miilitsaid tänavatel ei ole. Samas ei ole ka tõsiseid korrarikkumisi ega marodööre.

Meeleavaldused puhkesid pärast pühapäeval peetud üldvalimisi, mis andsid võidu võimumeelsetele parteidele, kuid jätsid opositsioonierakonnad parlamendist välja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles