Rootsi parempopulistid tahavad muuta Estonia hauarahu seadust (18)

Copy
Rootsi Demokraatide esimees Jimmie Åkesson leiab, et Estonia vrakki tuleb uuesti uurida, kuid seda ei saa teha enne hauarahu seaduse muutmist.
Rootsi Demokraatide esimees Jimmie Åkesson leiab, et Estonia vrakki tuleb uuesti uurida, kuid seda ei saa teha enne hauarahu seaduse muutmist. Foto: Johan Nilsson / TT NEWS AGENCY / Scanpix

Rootsi parempopulistlik erakond Rootsi Demokraadid on esitanud ettepaneku vaadata üle parvlaev Estonia hukupaigas kehtiv hauarahu, et oleks võimalik vrakki uuesti uurida. Samuti soovib partei, et katastroofis hukkunute säilmed toodaks laevakerest välja.

«Estonia katastroof on paljudele rootslastele isiklik trauma, aga see on ka rahvuslik trauma, mis on nüüd uuesti ellu äratatud. Asja haldamine 1990. aastatel jättis üksjagu soovida ning nüüd peaks valitsus kasutama võimalust asjad korda ajada,» selgitas samuti partei esitatud ettepanekule alla kirjutanud Rootsi Demokraatide esimees Jimmie Åkesson tekstsõnumis ajalehele Aftonbladet.

Rootsi Demokraadid tõid välja, et teiste seas on uut uurimist nõudnud Eesti peaminister Jüri Ratas, kuid partei hinnangul takistab kehtiv hauarahu selle korraldamist.

Kuna ka Åkessoni hinnangul on uus uurimine tarvilik, tuleb esmalt tegeleda hauarahu küsimusega.

Tagasi üles