Euroopa Kohus tunnistas Sorose ülikooli keelu ebaseaduslikuks (3)

Copy
Kesk-Euroopa Ülikool (CEU) Budapestis enne selle kolimist Viini.
Kesk-Euroopa Ülikool (CEU) Budapestis enne selle kolimist Viini. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu kõrgeim kohus leidis täna, et välisrahastusega ülikoolide seadus, mille alusel Ungari võimud sulgesid filantroop George Sorose asutatud Kesk-Euroopa Ülikooli, on ebaseaduslik.

«Tingimused, mille Ungari kehtestas kõrgharidusasutustele oma territooriumil tegutsemiseks, ei ole kooskõlas ELi seadustega,» teatas Euroopa Kohus.

Soros asutas Kesk-Euroopa Ülikooli (CEU) 1991. aastal Budapestis, kuid 2019. aastal oli ülikool sunnitud Ungaris vastu võetud uue seaduse tõttu kolima suures osas Viini.

Riikliku kõrghariduse seadus koostati ametlikult kõigi rahvusvaheliste kõrgemate õppeasutuste reguleerimiseks, kuid selles nähakse Ungari peaministri Viktor Orbáni rünnakut Sorosi vastu.

2007. aastal CEU juhatuse esimehe kohalt lahkunud Soros toetab Ungaris paljusid kodanikuühiskonna ja demokraatiat toetavaid algatusi, mis on Orbáni konservatiivse ja üha autoritaarsemaks muutuva valitsuse suhtes kriitilised.

Euroopa Komisjon andis Ungari selle seaduse pärast kohtusse ja kohus langetas täna otsuse, et Ungari ei ole täitnud endale Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) võetud kohustusi.

Otsuses leiti, et Ungari ei oleks tohtinud diskrimineerida CEU töötajaid nõudega, et ülikool pakuks oma koduriigis, milleks on USA, samas mahus aineid ja kursusi nagu Budapestis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles