EL andis septembris Valgevenele pea miljoni euro eest seiredroone (1)

Copy
President Aleksandr Lukašenko toetajad lippudega.
President Aleksandr Lukašenko toetajad lippudega. Foto: EPA/Scanpix

Euroopa Liit ostis Valgevene võimudele 15 seiredrooni ja nüüd kardetakse, et valitsus võib kasutada neid demokraatiat nõudvate protestijate vastu, kirjutab uudisteportaal EUobserver.

Leedu politsei andis droonid Valgevene riiklikule kohtuekspertiisi komiteele üle 16. septembril, samal ajal kui politsei meeleavaldajaid julmalt maha surus ja tuhandeid inimesi tänavatel kinni võeti, läbi peksti ja piinati.

EL-i välisteenistus maksis Läti ja Leedu juhitava naabrusprojekti raames Valgevenele ostetud droonide eest 850 000 eurot.

Julgeolekukoostöö on ilmses vastuolus EL-i hääleka toetusega Valgevene demokraatialiikumisele.

Opositsiooniaktivistid kardavad, et droone hakatakse kasutama nende vastu: protestijate tuvastamiseks, mis toob kaasa vahistamise.

Neid hakatakse lennutama «mitte ainult pealinnas, vaid ka Minski, Vitebski ja Grodno rajoonis», seisab kohtuekspertiisikomitee kodulehel.

Iga droon on varustatud foto- ja videoaparatuuriga, mis võimaldab saada tegevuskohast kvaliteetse pildi, aidates nii oluliselt kaasa kriminaalasjade uurimisele, lisab komitee.

Leedu sõnul anti droonid Valgevenele septembris üle lepingu tõttu. Vilnius on aga peatanud alates 9. augustist, kui protestid puhkesid, kõik Valgevene-EL-i ühisprojektidega seotud maksed.

EL-i välisteenistuse kinnitusel ei ole droone veel kasutatud.

«Leedu programmijuhtidelt saadud info põhjal on kergdroonid üle antud, kuid neid ei ole veel kasutusele võetud,» teatas välisteenistus EUobserverile ja lisas, et protestijate vastu ei saa neid igatahes kasutada.

«Tehniliste parameetrite tõttu ei ole neid droone võimalik kasutada isikute tuvastamiseks, sest need on mõeldud suurema kuriteopaiga uurimiseks.»

Valgevene võimud peaksid lepingu järgi kasutama neid projektis ette nähtud eesmärkidel ehk katastroofide, loodusõnnetuste ja keskkonnakatastroofide korral.

Läti, Leedu ja Valgevene sõnul on aga võimalikud ka teistsugused rakendused.

Droone saab kasutada piirikaitses ning abiks õnnetuste ja katastroofide ajal, ütles üks Läti diplomaat.

Leedu diplomaadi sõnul saab neid kasutada piirialade seireks ning kriminaaljuurdluse kohtuekspertiisiks.

Neist on abi ka inimese põhjustatud ja loodusõnnetuste uurimiseks, liiklusõnnetuste puhul ja metsa eksinud inimeste otsimiseks, ütles Valgevene kohtuekspertiisikomitee.

«Muidugi tuleb neid aparaate kasutada ainult ettenähtud põhjustel,» rõhutas Läti diplomaat.

«Me loodame, et droone kasutatakse eesmärgipäraselt,» ütles Leedu diplomaat.

«Euroopa Komisjon jälgib programmi ja projekti täitmist tähelepanelikult,» lubas EL-i välisteenistus.

Tundmatuks jääda soovivat Valgevene aktivisti EL-i sõnad ei lohuta. «Kes saab takistada kasutamast neid droone protestide laialiajamiseks?» küsib ta.

«Vabandused, et need ei ole politsei, vaid kohtuekspertiisi droonid, on haletsusväärsed... Kas neil (EL-il) ei ole üldse mõistust ega südametunnistust?»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles