Uurimine: Vene kosmosesondile said saatuslikuks tehnilised vead

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmosesond Phobos-Grunt enne kosmosesse lähetamist.
Vene kosmosesond Phobos-Grunt enne kosmosesse lähetamist. Foto: SCANPIX

Marsi-sondi ebaõnnestumise põhjuseid välja selgitava Vene valitsuskomisjoni teatel said Phobos-Gruntile saatuslikuks peamiselt tehnilised vead.

Venemaa föderaalse kosmoseagentuuri Roskosmos juht Vladimir Popovkin ütles eile uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel, et sondile avaldasid saatuslikku mõju ka teised tegurid. Ka ei välistanud Popovkin, et sondile võis mõju avaldada ka Marshalli saartel asuv USA radar.

«Peamised põhjused olid siiski tootmisel ja testimisel tehtud eksimused, samuti ehitusvead,» täpsustas Popovkin, kuid lisas siiski, et jätkuvalt uuritakse ka USA radari mõju, kuna selle kiirgus võis hävitada sondi elektroonika.

Mullu novembris kosmosesse lennutatud Vene kosmosesondi Phobos-Grunt tükid kukkusid Eesti aja järgi pühapäeva õhtul Vaiksesse ookeani umbes 1250 kilomeetri kaugusele Tšiilile kuuluvast Wellingtoni saarest läänes.

Kõik juhtimiskatse katsed mullu 9. novembril Kasahstani Bajkongõri kosmodroomilt startinud sondiga ühendust saada ei kandnud vilja, kuna Maa orbiidile jõudes ei suutnud sond käivitada rakettmootoreid.

Sond pidi maanduma ühel Marsi kahest kuust, Phobosel, ja tooma sealt kolme aasta pärast Maale pinnaseproove.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles