OPCW kinnitas Novitšoki olemasolu Navalnõilt võetud proovides (8)

Copy
Vene opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi Berliini Charité haiglas. Eile pääses ta sealt välja.
Vene opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi Berliini Charité haiglas. Eile pääses ta sealt välja. Foto: @NAVALNY/INSTAGRAM/REUTERS/SCANPIX

Üleilmne keemiarelvade järelevalveorganisatsioon kinnitas teisipäeval, et Venemaa opositsiooniliidrilt Aleksei Navalnõilt Saksamaal võetud proovid sisaldasid Novitšoki rühma kuuluvat närvimürki.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) märkis, et vere- ja uriiniproovid sisaldasid koliinesteraasi inhibiitorit, mis sarnaneb kahe Novitšoki kemikaaliga, mille see Haagis baseeruv organisatsioon keelustas aastal 2019. 

OPCW järeldused kinnitavad Saksa sõjaväelabori ning Prantsuse ja Rootsi laborite analüüsi tulemusi. 

OPCW juht Fernando Ariase hinnangul valmistavad need tulemused sügavat muret. 

44-aastane Navalnõi kukkus kokku 20. augustil lennul Siberist Moskvasse. Pärast kaht päeva Omski haiglas toimetati ta koomaseisundis Berliini Charité kliinikusse, kus ta viibis 32 päeva, sellest 24 intensiivravipalatis.

Saksamaa teatel näitasid toksikoloogilised analüüsid, et Navalnõi mürgitati Nõukogude-aegse närvimürgiga Novitšok. Teda Omskis ravinud Vene arstid ütlesid, et nende tehtud analüüsid mürke ei tuvastanud.

Kreml eitab igasugust vahejuhtumiga ning süüdistab lääneriikide juhte opositsiooniliidri haigusega seotud desinformatsioonikampaanias.

Ülemöödunud nädalal lasti Navalnõi Berliini Charité haiglast välja. Arstide sõnul võib on võimalik, et ta kosub täielikult.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles