USA raport: tehnoloogiahiidudele on liiga palju võimu (1)

BNS
Copy
Google'i peakontor Ameerikas.
Google'i peakontor Ameerikas. Foto: Shutterstock

Suured USA tehnoloogiahiiud Amazon, Apple, Facebook ja Google on «monopolid», mis kasutavad valesti oma positsiooni turul, on öeldud esindajatekoja õiguskomitee raportis.

Komisjon on seisukohal, et need ettevõtted kasutavad oma positsiooni viisil, mis murendavad ettevõtlust, õõnestavad ameeriklaste privaatsust internetis ning kõigutavad vaba ja mitmekülgse ajakirjanduse positsiooni, kirjutas kolmapäeval teiste seas ajaleht Guardian.

«Selle tulemuseks on vähem innovatsiooni, vähem valikuvõimalust tarbijale ja nõrgenenud demokraatia,» seisab pea 500-leheküljelises raportis. 

Komitee hinnangul on tehnoloogiahiidude tegevust vaja ohjeldada. Muutusi on tarvis näiteks konkurentsiseadustesse. 

Õiguskomitee kartellidevastane paneel tõdes juba varem, et suurfirmadel on liiga palju võimu. Nende ettevõtete juhid käisid juulis vastamas komitee küsimustele. Kokku on raporti koostamine väldanud 16 kuud.

Kuigi teghnoloogiahiide on ulatuslikult kritiseeritud, ei saanud raport vabariiklastest liikmete tuge. Nende hinnangul diskrimineerivad tehnoloogiafirmad konservatiivseid vaateid. 

«Kahjuks ei ole demokraadid märganud seda keskset probleemi oma kallutatud raportis. Selle asemel teevad nad radikaalseid ettepanekuid, mis muudaksid kartellidevastast seadusandlus vasakäärmuslaste visiooni suunas,» märkis vabariiklasest seadusandja Jum Jordan. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles