Poola trahvis Gazpromi Nord Stream 2 tõttu 6,45 miljardi euroga (3)

Copy
Illustreeriv fotomontaaž.
Illustreeriv fotomontaaž. Foto: Imago/ScanPix

Poola konkurentsiamet UOKiK teatas täna, et nõuab Vene gaasigigandilt Gazpromilt 6,45 miljardit eurot trahvi seoses Saksa-Vene gaasitrassiga Nord Stream 2.

Konkurentsiameti teatel trahvitakse 52 miljoni euroga veel viit gaasijuhtmega seotud ettevõtet, nende seas Briti-Hollandi energiafirma Shell.

UOKiK hoiatas 2016. aastal, et Nord Stream 2 ohustaks valmides konkurentsi, mistõttu keelduti selle rajamisele luba andmast. Kaks aastat hiljem alustati firmade suhtes konkurentsimenetlust.

«UOKiKi president Tomasz Chrostny on määranud 29 miljardi Poola zlotise trahvi Gazpromile ja üle 234 miljoni Poola zlotise trahvi viiele ülejäänud firmale, mis võtavad osa gaasitoru ehitusest. Selle taga on loa puudumine Nord Stream 2 jaoks,» teatas konkurentsiamet.

Poola, Ukraina ja Baltimaad on gaasijuhtmele ägedalt vastu, kartes, et see suurendab Euroopa sõltuvust Vene gaasist ja suurendab seeläbi Moskva mõjuvõimu.

Nord Stream 2 peaks kahekordistama Vene gaasitarned Saksamaale.

Paar päeva enne konkurentsiameti otsust ütles Poola peaminister Mateusz Morawiecki opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi mürgitamisele viidates, et Saksamaa ja teised EL-i riigid ei tohiks Moskvaga äri ajades inimõiguste osas silma kinni pigistada.

«On väärt väga sügavat kaalumist, kas see pole murdepunkt, mil me peaks kõik ütlema, et pole põhjust arendada koos Venemaaga projekte nagu Nord Stream 2,» ütles ta EL-i tippkohtumisel.

«Ma loodan, et ka teised riigid kinnitavad, et Navalnõi mürgitamine ja Nord Stream 2 pole kaks eraldi teemat.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles